Linić: Ako sam bacio tri milijarde, onda sam debil

Potrebno je vratiti nagomilani dug, Slavko Linić (D. Tadić/CROPIX)
Potrebno je vratiti nagomilani dug, Slavko Linić (D. Tadić/CROPIX)

Vlada ne vodi privatizacijsku politiku zbog toga što ne zna upravljati poduzećima, već zbog činjenice da je potrebno vratiti nagomilani javni dug. Jasno je to oporbi i ekonomskim analitičarima poručio Slavko Linić, ministar financija, u žestokom komentaru novinarima uoči i nakon sjednice Vlade u četvrtak.

Okidač za Linićev obračun s kritičarima, bio je novinarski upit o tome je li monetizacija autocesta preko mirovinskih fondova dugoročno dobro rješenje ili samo privremeno rezanje javnog duga. Potom i zahtjev da komentira kritike prema kojima je smanjenje PDV-a u turizmu proračunu izbilo tri milijarde kuna prihoda.

Polemike vezane uz privatizaciju ocijenio je glupim i nepotrebnim, navodeći kako se srami institucija i znanstvenika koji smatraju da dugove ne treba vraćati. U slučaju tvrdnji da je proračun izgubio tri milijarde kuna zbog smanjenja PDV-a na 10 posto u turizmu, Linić je poručio kako ne želi preko medija razgovarati s kvazistručnjacima.

"To su čisti kritizeri koji lupaju neistine i koriste medije da straše građane te su neodgovorni ljudi. Oni mogu imati doktorske i magistarske titule, ali lupetati napamet i neodgovorno se ponašati…pa zašto bih to komentirao?", kazao je Linić dodajući kako su ti isti kritizeri bili protiv povećanja stope PDV-a s 23 na 25 posto te da govore kako Vlada nije učinila ništa za privredu.

"Vele da sam debil. Očito jesam! Ako sam tri milijarde samo tako bacio, to samo debili mogu raditi!", nastavio je Linić. U tekstu objavljenom u Poslovnom dnevniku prije dva dana, i u kojem se govori o da je država snižavanjem PDV-a za turizam "prosula tri milijarde kuna", osim neimenovanih ekonomskih analitičara, vladinu politiku kritiziralo je ekonomist Guste Santini, dok se Martina Dalić nije željela upuštati u procjene eventualnih gubitaka iako je ukazala na manjkavosti sustava.

Nešto blaže, ipak, prošli su oni koji tvrde da država ne zna upravljati tvrtkama pa ih prodaje. To su, smatra Linić, neodgovorne polemike koje treba razriješiti. Javni dug Hrvatske stvaran je 23 godine, a prema Linićevim riječima, najviše neodgovornim vođenjem financija od 2004. do 2011. godine, kada je i skrivan. Linić je istaknuo i nebrigu prošlih politika kada je riječ o brodogradnji, zdravstvu, željeznicama, Croatia Airlinesu... (G. GALIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter