"Limuni" ponudeni na slobodno promišljanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U labinskoj Galeriji Albona prošlog je vikenda otvorena izložba slika pod nazivom "Limuni", autora Elvisa Bertona, likovnog i multimedijalnog umjetnika iz Katuna Trviškog pokraj Pazina.

Rijec je o ciklusu akrila na platnu, koji je nastalo tijekom 2010. godine kao nastavak ili reinterpretacija kolaža "Limonejd", koje je Berton stvarao u drugoj polovici 90-ih godina, inspiriran gigantskim limunom rock skupine U2 na turneji "Popmart".

Tadašnji radovi mogu se interpretirati kao izrugivanje kicu i suvremenom nacinu života zasicenog raznim "limunadama" te kao parodija potrošackog društva. Postav izložbe u Alvoni, koja je sakralni objekt, autor je osmislio kao instalaciju koja asocira na visoke crkvene prozore s vitrajima te joj pridodao i mocnu skulpturu crvenog križa.



Slike s motivima limuna nose karakteristicna obilježja njegovog stvaralaštva: infantilan izraz inspiriran djecjim radovima, kombinaciju stiliziranog crteža, grafizma i slikarstva te kombiniranje materijala i višeslojnog slikarskog postupka.

Vedran Šilipetar, likovni kriticar, za Bertonove ce "Limune" reci da su univerzalan prikaz raznih varijanti i likovnih predodžbi kojima gledatelj ima apsolutnu slobodu promišljanja i ujedno vizualnu slobodu vezivanja ili nevezivanja za motiv, a za samog autora da je koketirajuci s postulatima fauvizma, estetikom art bruta i djecjeg crteža još jednom pobudio svoje videnje likovnog jezika, u kojemu se ocituje umijece baratanja slobodnim slikarskim disciplinama.

Izložba, koju je otvorio županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica, ostaje otvorena do nedjelje. (R. SELAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter