Limun u službi ljepote i zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Limun je prava tvornica vitamina C i efikasno je sredstvo u prirodnoj kozmetici. Poznato je da je sok od limuna sjajan za nokte, kosu i kožu, no možda ipak niste znali za još poneku mogucnost korištenja ovog mirisnog voca.

Hranjiva krema za lice
- pomiješaj sok 1 limuna i 1/4 šalice maslinovog ili bademovog ulja. Nanesi na lice te ostavi da djeluje.

Limun je ucinkovit u borbi protiv peruti - primijeni dnevnu masažu vlasišta uz pomoc dvije žlicice limunovog soka. Isperi kosu prvo vodom, a nakon toga šalicom vode u koju si dodala jednu žlicicu limunovog soka.

Piling protiv akni i mitesera
- Izmiješaj sok od jednog limuna s malo maslinovog ulja. Nanesi ga na dobro ocišcenu kožu, utrljaj ga kružnim pokretima i ostavi ga da odstoji barem pola sata na licu.

Uklanjanje mrtvih stanica kože
- svojoj koži daj novi sjaj nježno masirajuci željeno podrucje mješavinom limunovog soka i šecera.

Ukoliko su ti nokti dobili žuckastu nijansu što se cesto zna dogoditi zbog korištenja lakova tamnijih nijansi, namoci ih (oko 5 minuta) u jednoj šalici tople vode u koji si dodala sok iz pola limuna, zatim ih istrljaj unutrašnjim dijelom limunove kore. Limun može pomoci i kod dosadnih zanoktica.

Kupka od limuna je izvrsna za lijepu kožu - nareži pola kilograma limuna na ploške (najbolje onog nešpricanog) i prelij litrom kipuce vode. Ostavi nekoliko sati da odstoji i ulij u kadu. Osjecat ceš se preporodeno!

Etericna ulja na bazi limuna poticu dobro raspoloženje, a pomažu i kod budenja.

Limunov sok je sjajan saveznik u borbi protiv ogrubjele kože laktova i koljena koju cesto nepravedno zanemarujemo.

Buduci da je prepun vitamina C, limun je odlican zdravi napitak. Ako imate problema s prehladama koje nas znaju i ljeti pogoditi, izmiješajte malo iscijedenog limuna sa žlicicom meda. Izdravi serum je spreman.

Zbog tvrde vode kosa može beživotno visjeti. Zato je tu i tamo isperite sokom od 2 limuna i litre vode nakon što je operete šamponom. Bit cete ugodno iznenadeni rezultatom.


Podijeli: Facebook Twiter