Limski zaljev za ljubitelje šetnji i sportskog penjanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo svima poznat kao jedna od najljepših prirodnih atrakcija u Istri, Limski zaljev često pogrešno je nazivan i Limski kanal ili čak i fjord (fjordovi su zaljevi nastali ledenjačkim otapanjem). Ustvari, nije kanal, fjord još manje, nego zaljev koji je nastao erozivnim djelovanjem Pazinčice koja danas ponire u Pazinskoj jami, a u prošlosti se ulijevala u more u Limskom zaljevu. U njezino staro korito je prodrlo more te je tako nastao današnji zaljev.

Smjestio se između Rovinja i Vrsara, dva po mnogo čemu poznata grada u Istri, a nedaleko se nalazi i Dvigrad.

Danas je Limski zaljev značajno uzgajalište školjaka, a ime mu dolazi od latinske riječi limes, što znači granica, a tuda je u rimskom razdoblju prolazila granica između provincija Italije i Dalmacije.

Mukaba u Kontiji

Smisao ove serije članaka ipak je preporučiti vam gdje i po mogućnosti aktivno provesti dan ili dva za vikend, pa pogledajmo što nam nudi Limski zaljev i njegova nadasve zanimljiva okolica.

Biljni pokrov u zaljevu bogat je i raznolik, od zimzelene do listopadne šume u kojoj žive razne vrste divljih životinja, kao što su divlje svinje, lisice, jazavci, srne, a od ptica jastrebovi, škanjci, sove.

Za ljubitelje sportskog penjanja sa sjeverne strane nalazi se više lokacija s uređenim penjačkim smjerovima, na čijim se stijenama ljubitelji ovog lijepog i atraktivnog sporta penju tijekom čitave godine.

Limski zaljev zanimljiv je i iz povijesnih razloga. Još u doba prije Krista na okolnim brežuljcima Iliri su gradili svoje naseobine, ilirske gradine. Na sjevernoj strani iznad zaljeva nalazi se šuma Kontija. Kroz nju se možete šetati ili voziti se biciklima makadamskim cestama od Kloštra prema Vrsaru. Tu se nalaze već spomenute stijene opremljene za sportsko penjanje (nešto niže od glavnog puta) odakle se pružaju prekrasni vidici na gotovo cijeli zaljev. U šumi se nalazi i gradina Mukaba, vrijedan i lijep primjer prapovijesnog naselja s vidljivim ostacima suhozida. Treba malo truda da je pronađete, ali to prepuštam vama.

Romualdova pećina

S južne strane, nedaleko od pristaništa i restorana, na stotinjak metara nadmorske visine nalazi se Romualdova pećina u kojoj su se tijekom 11. stoljeća i kasnije, održavali crkveni obredi.

Nađite vremena i upustite se u zanimljivu šetnju do Romualdove pećine. Prilaz je lagan. Pećina je, nažalost, zbog zaštitnih mjera do daljnjeg zatvorena za posjećivanje. Uz malo mašte utonite u davna vremena te nakon kraćeg uspona i pogled na zaljev jednostavno se opustite i uživajte u prirodi, jesenjim bojama, miru i tišini.

Po predaji, Romualdo je bio svećenik koji je živio životom pustinjaka, a pripisuje mu se i osnivanje obližnjeg benediktinskog samostana Sv. Mihovila. Povijesni izvori kažu da je sv. Romualdo živio na kraju glavne dvorane, a tek nakon njegova odlaska 1005. godine vjernici su počeli ulaziti u spilju.

Vrijeme možete provesti i ugodnim boravkom i kraćim šetnjama u pristaništu na početku zaljeva gdje su smješteni restorani te se uz osvježenje ili jelo opuštati u ugodnom ambijentu.

Limski zaljev ima status zaštićenog krajolika te nije dozvoljena vožnja motornim plovilima, ribolov i ronjenje. Od 1964. zakonom je zaštićen geomorfološko-hidrogeološki lokalitet u kategoriji značajnih krajolika, od 1980. kao specijalni rezervat u moru. (Jure VOJAK)


Podijeli: Facebook Twiter