Limena glazba Pazin sugrađane i prijatelje glazbe uvela u blagdansko raspoloženje


Tradicionalnim božićnim koncertom Limena glazba Pazin sugrađane i sve prijatelje dobre volje povela je u susret novoj godini, ali i u slavlje Božića, blagdana u spomen na rođenje Isusa Krista. Ovaj glazbeni program redovito okuplja veliki broj prijatelja glazbe, a tako je i ove godine velika koncertna dvorana bila puna ljubitelja kraljice umjetnosti, kako se glazba nerijetko naziva.

Program, kroz koji je vodio Dario Brajković, započeo je skladbom „Samanj“ Nella Milottija kojem je ove godine obilježena 90. obljetnica rođenja. Nakon ove poznate pjesme s MIK-a prepoznatljivog istarskog melosa slijedio je „Simfonijski ples broj 2“ velikog istarskog skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga Slavka Zlatića. U ovoj skladbi, pod vodstvom dirigenta Alda Foška pazinska Limena glazba Pazin, predstavila je zanimljivo djelo inspirirano istarskom folklorom, u kojem skladatelj na temelju tradicijske glazbe stvara kompoziciju prožetu modernim glazbenim stremljenjima.

Nakon, recimo to, istarskih početaka, Limena glazba zaputila se, u Fošku prirastao, jazz. Za početak izabrali su, a što drugo nego nenadmašnog i uvijek rado slušanog Glenn Millera u potpourriju „Glenn Miller Medley“ sastavljenom od svevremenskih megahitova „Little brown jug“, „In the Mood“, „Tuxedo junction“, „American patrol“ i „Moonlight serenade“. Nastavljeno je u istom tonu s poznatom božićnom skladbom „Rudolph the Read Nosed Reindeer“ u aranžmanu Naohiroa Iwaia. U ovom jazz bloku glazbenici su razmrdali publiku koja ih je s užitkom slijedila kroz valove swinga do obala mjuzika gdje ih je dočekala veličanstvena „West side story“ velikog Leonarda Bernsteina.

U pauzi između nezaboravnog swinga i legendarnog mjuzikla predstavio se mješoviti orkestar i zbor Glazbenog odjela Osnovne škole Vladimira Nazora iz Pazina pod vodstvom Roberta Rosande. Prije nego su krenuli, za božićne programe neizostavni, Straussovi valceri i polke, predsjednik Limene glazba Pazin, Neven Rimanić, podsjetio je na uspješnu koncertnu godinu, koja se ovim koncertom i zaključuje. Dodao je kako pazinska Limena glazba iduće godine slavi 110 godine od osnutka Hrvatske limene glazbe u Pazinu i 70 godina od kontinuiranog djelovanja ovog orkestra, što će se obilježiti nizom programa. Nakon Rimanićevih lijepih želja i čestitki slijedile su „Annen polka“ i „Tik-tak schnellpolka“, a potom jedinstveni valcer „Na lijepom plavom Dunavu“, i na kraju, što dugo nego, „Radetzky marsch“ u kojem je publika po po običaju pljeskom pratila izvođače. Ovim, u ovakvim prilikama, nezaobilaznom djelom Limana glazba zaključila je jedan svečarski ugodan i lijep glazbeni doživljaj prožet blagdanskim raspoloženjem, ali tu nije bio kraj, publika je tražila još i tako je još jednom, prije Božića i za rastanak s ovom godinom na zadovoljstvo svih u dvorani dobila „Tik-tak schnellpolku“. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter