Likvidirana tri dužnosnika francuskog Ajaccioa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik francuskog nogometnog prvoligaša Ajaccioa Alain Orsoni (58) najavio je ostavku nakon što su ubijena već tri dužnosnika kluba.

"Mislim da sam sada ja na meti", rekao je Orsoni, dodavši kako namjerava napustiti zemlje 'ukoliko i dalje bude živ'. "Ne samo da se plašim, nego sam očajan," dodao je Orsoni.

Prije dva dana u Ajacciou, glavnom gradu Korzike, ubijen je glavni tajnik kluba i Gospodarske komore Jacques Nacer, koji je ubijen u trgovini s odjećom koja se nalazi u pješačkoj zoni u samom centru Ajaccioa. Prije mjesec dana ubijen je i odvjetnik kluba Antoine Sollacaro, a u listopadu 2010. ubijen i tadašnji tajnik kluba Antoine Nivaggioni kojeg je tada naslijedio Nacer.

Orsoni, koji na otoku ima nadimak Kum, do sada je služio nekoliko zatvorskih kazni jer je bio vođa zabranjene separatističke stranke koja se borila za nezavisnost Korzike. Bio je optužen i da naredio ubojstvo političkih suparnika i poslovnih protivnika. Ipak, zbog toga nije zaglavio u zatvoru. Do sada je preživio dva pokušaja ubojstva, njegov brat Guy je ubijen 1983. godine, a njegov sin je u zatvoru u Španjolskoj optužen za više ubojstava iz krvne osvete.

Orsoni je 13 godina proveo u Latinskoj Americi i Španjolskoj, a na Korziku se vratio početkom 2008. godine, a već u srpnju je postao predsjednik kluba.

"Istina je da imam neobičnu prošlost za nekog tko je predsjednik nogometnog kluba i mogu razumijeti da su neki ljudi šokirani. Nikada nisam skrivao da sam angažiran među korzikanskim nacionalistima, imao sam pogrešaka u prošlosti, ali nikad nisam bio šef mafije ili naredio ubojstava," kazao je nedavno Orsoni, te dodao: "Uvjeravam vas da imam mnogo neprijatelja, pogotovo u Francuskoj tajnoj službi".

Samo u posljednjih godinu dana 17 osoba je ubijeno, a zabilježeno je i devet pokušaja ubojstva na Korzici, otoku koji već duže vrijeme ima problema s organiziranim kriminalom i nasilnim separatistima. Policija tvrdi da je većina ubojstava na Korzici povezana s obračunima mafijaških klanova.

Ajaccio se nalazi na 12. mjestu francuskog prvenstva s 14 bodova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter