Likovni radovi koji naznačuju stanje vremena

S otvorenja izložbe
S otvorenja izložbe

''Vrijeme u zrcalu'' nova je izložba otvorena u Umagu, a riječ je o značajnom likovnom projektu umaškog Pučkog otvorenog učilišta. "Ante Babić". Pregledavajući radove koji su se tijekom godina našli u vlasništvu umaškog Učilišta, nastala je ideja da se formira službeni Likovni fundus, odlučilo se sačiniti kolektivni, selektirani likovni projekt i dio radova predstaviti javnosti, a ovaj je projekt za Učilište posebno važan, obzirom da se poklapa sa njegovom šezdesetom obljetnicom.

Osoban stav i doživljaj općeg

U sklopu izložbenog projekta su izloženi radovi Nataše Bezić, Sabine Damiani, Dunje Demartini, Dražena Filipovića, Saše Jantolek, Deana Kljuna, Teute Levačić, Milana Marina, Slavice Marin, Zdravka Milića, Tanje Pečanić, Ive Pevalek, Bruna Paladina, Borisa Roce, Hanibala Salvara, Vinka Šaine, Adrijane Šuran, Bojana Tankosića, Ivone Verbanac i Lane Flanjak.

- Kolekciju, koja je pred nama, nazvao sam ''Vrijeme u zrcalu''. U ovom povijesnom periodu koji nije sklon običnim, prosječnim ljudima, a ponajmanje umjetnicima, pokušao sam složiti projekt koji će označavati odlike trenutka. Još uvijek vjerujući u nadmoć razuma, izabrao sam radove koji naznačuju stanje vremena, ali koji još uvijek ne iskazuju radikalnu reakciju, istaknuo je na otvorenju izložbe kustos projekta Eugen Borkovsky.

Izabrana su djela nastala u rasponu od nekoliko desetljeća. Možemo prepoznati odlike umjetničkih praksi s kraja prošlog i početka ovog stoljeća.

- Neki radovi određeni su osobnim, a neki doživljajem općeg, uključujući i društveno političko stanje, na načine otvorenih i jasnih poruka ili insinuacija, dokumentiranja ili provokacija. Svim autorima bitna je atmosfera artefakta koji realiziraju. To postižu kolorističkim, kompozicijskim ili sadržajnim elementima.

Sudbina umjetnika u suvremenosti određena je, ne samo njegovom lokacijom, već i odlukom da se društveno-politički angažira ili ostane pasivan, drži Borkovsky.

Radovi koji tjeraju na razmišljanje

- Opterećen svim tim situacijama, umjetnik sluti da je nezavisnom pojedincu opstanak ugrožen. Prisutno je utapanje jedinke u bezličnu masu pod krinkom globalizacije i novog svjetskog poretka. Živimo zapravo u kontradikciji. Propagandna mašinerija obećava nam nove, ljepše, bolje proizvode blistavim reklamama. S druge strane, tjera nas na štednju u ime nekog budućeg općeg blagostanja, nacionalne i vjerske sigurnosti.

Odabir radova iznio je na svjetla reflektora uratke onih autora koji sumnjičavo promatraju sadašnjost. Oblikovana djela, veli Borkovsky, prepoznaju se kao antropološke, političke i socijalne izjave.

- Ovo se odnosi na radove koji su htjeli izgovoriti kritiku trenutka ili na one koji su se takvima dogodili. Umjetnički predmet tjera na razmišljanje za razliku od reklame u kojoj je sve usmjereno jasno. (Napisala i snimila Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter