Likovni Oleum olivarum: 1. nagrada Elvisu Bertonu

Nagrađeni autori s članovim ocjenjivačke komisije
Nagrađeni autori s članovim ocjenjivačke komisije

Maslina je i ove godine bila središnja tema jedanaestog susreta likovnih umjetnika, sudionika Međunarodnog likovnog natječaja Oleum olivarum u Krasici, koji se održava u sklopu 16. međunarodnog susreta maslinara. Na natječaj je pristiglo 120 radova od 77 autora iz Hrvatske, Slovenije i Italije, što je nešto manje nego prošle godine, na što je svakako utjecalo i loše vrijeme. Ipak, to nije umanjilo vrijednost ponuđenih radova i njihovu raznolikost. Svaki je umjetnik mogao dostaviti dva rada na zadanu temu, a karakteristika i ovogodišnjeg natječaja je raznovrsnost radova i tehnika, od slikarstva, grafike, instalacija, fotografije do keramike i drugih primijenjenih umjetničkih iskaza.

Tročlana stručna komisija (Fulvia Žudič, Marino Baldini i Roberto Ambrosi) prvu je nagradu dodijelila Elvisu Bertonu iz Katuna Trviškog, poznatom istarskom umjetniku i čestom sudioniku likovnih natječaja. Bertonu je pripala nagrada Grada Buja od pet tisuća kuna i pet litara maslinovog ulja. Druga nagrada otišla je u ruke Milana Marina iz Umaga, dok je nešto manje bodova i treće mjesto pripalo slici Else Delise iz Trsta.

Ocjenjivački je sud posebnu nagradu za fotografiju dodijelio Goranu Skorupu iz Kostrene, te za skulpturu Refiku Salijiju iz Poreča. Sponzori su otkupili radove Adrijane Šuran iz Poreča (Općina Grožnjan), Saše Dejanovića iz Buja (Vinarija Kozlović), Duilija Trošta iz Rovinja (Uljara Benvegnu), Aline Ivančić iz Pule (Grad Novigrad), Ronnyja Jušića iz Baredina Donjih (TZ Novigrada) i Libera Kokotovića iz Pule (Galerija Milotić). (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter