Likovni motivi poput haiku stihova


Izložba grafika umjetnice Ksenije Tomičić nedavno je otvorena u pulskoj galeriji Milotić, a moguće ju je razgledati do petka. Autorica je za pulsku izložbu odabrala radove koji su nastali zadnjih nekoliko godina, a uglavnom su to grafike u četiri formata dubokog tiska. Posjetitelji galerije se tako mogu zadubiti u radove manjeg formata ili odmjeriti pravu distancu za razgledavanje većih radova. Tehnička srž svih grafika je jednaka: bakropis i akvatinta, no autorica je neke radove nadogradila crtežima i kolažima pa bismo zajedno s povjesničarkom umjetnosti Tinom Širec Džodan, koja je ujedno i autorica teksta kataloga, mogli zaključiti da se u konačnici radi o kombiniranoj tehnici.

"Likovna forma ovog opusa lako bi nas navela na razmišljanje o apstraktnom izričaju, no formalna i sadržajna dubina ovih radova upravo je u njihovom kontemplativnom segmentu motiva, koji je ponegdje potpuno figurativan, a ponegdje naglašava osnovnu apstraktnu formu, no većina motiva razotkriva stiliziranu figurativnost. Motivi, nepretenciozno skriveni u svakoj od kratkih grafičkih priča svojom čistoćom podsjećaju na formu haiku stiha pa su tako i njihovi nazivi koji idu u prilog toj priči, elementarni, jasni, sadržajni i vječni – baš poput osnovnih prapočela, elemenata prisutnih uvijek i svugdje: List, Plod, Mjesec, Puž, Dan, Noć, Prozor do vrta", piše Širec Džodan.

Dodaje i da je likovni izraz Ksenije Tomičić ponegdje potpuno reduciran. Autorica je vrlo vješta u uporabi detalja u boji koji naprosto iskaču iz grafike i daju joj posebnu konotaciju. Jedan takav primjer vidimo u radu naziva "Dan" u kojem u prvi plan iskače zeleni motiv lista iako se radi o detalju veće grafike.

Ksenija Tomičić rođena je 1963. godine u Sarajevu gdje je i diplomirala 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek za grafiku u klasi prof. Dževada Hoze. Od 1988. do 1991. godine radila je u Zagreb filmu kao animatorica na crtanoj seriji "Mali leteći medvjedići" i kratkim animiranim filmovima više autora. Član je HDLU-a Istre od 1993. godine, a radi kao profesorica u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli gdje predaje stručnu grupu predmeta. Izlagala je grafike, crteže i objekte na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. (Napisao i snimio B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter