Likovna razrada uzajamnosti čovjeka i prirode


Samostalna izložba "Artem Natura" autorice Rinelle Ivanković, akademske kiparice iz Zagreba u srijedu je otvorena u labinskoj Gradskoj galeriji.

Riječ je o ciklusu slika koji je premijerno predstavljen nedavno u Zaprešiću, sada je uz nadogradnju izložen i predstavljen labinskoj likovnoj publici. Rinella Ivanković, iako kiparica, kroz platna i pojavom naglašava važnost jakih kolorita i stvaranja u pozitivnom okruženju. Njezinu sferu interesa definitivno ispunjavaju prostori unutarnje čovjekove prirode pa preporuča promatraču da njezinu izložbu gleda srcem.

Nakon kratke uvodne riječi Tee Bičić, koordinatorice programa Gradske galerije, o radovima je govorila Nena Brkić, diplomirana kiparica i restauratorica iz Zagreba.

U predgovoru kataloga koji prati izložbu Nena Brkić napominje da je Artem Natura latinski prijevod prvotnog naslova Umjetnost prirode i ističe: "Rinella likovno razrađuje uzajamnost čovjeka i prirode, nerazdjeljivi kontekst u kojemu obitavaju brojna simbolična značenja. Orijentira se na supremaciju i govor boje u čijoj oblasti formira radnju kojom bivamo uvedeni u domenu promišljanja gdje ipak uviđamo da oblast prirode ne dozvoljava prevlast već unizam postojanja. Uprizoruje brojna lica prirode, njihovu slojevitost, gdje doživljavamo upravo ona područja koja se ne mogu kazivati i vršiti deskripcijom. Umjetnica u otklonu od opisa objektivnih dijelova stvarnosti - odstranjuje prvi, vidljivi sloj, uvodeći nas ispod površina svjesnog poimanja viđenoga.

Tako je pejzaž rastvoren od koprene površnog i poznatog - do samih eteričnih podznaka života prirode. Prikrivena znamenja postaju uprizorena i prikazana emocionalnom polju promatrača. Shvaćamo da promatramo reprezentativni podsloj poznatog koji direktno na doživljajno utječe supremacijom boja."

Izložbu je u ime Grada Labina otvorila Tea Bičić, a autorica je potom iznenadila prisutnu publiku podijelivši papiriće svakome ponaosob od kojih je samo jedan bio ispunjen riječima "SLIKA NA POKLON". Tako je Merita Seitz iz Njemačke sinoć sasvim slučajno postala vlasnica vrijednog umjetničkog djela autorice izložbe.

Labinska izložba je 13. samostalna izložba Rinelle Ivanković,   a jedna je od šest izabranih između sveukupno 34 pristigle prijave na prošlogodišnji javni Natječaj za izlaganje u labinskoj Gradskoj galeriji u ovoj godini. Izložba se može razgledati do 30. travnja.

Rinella Ivanković rođena je 1979. u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer slikarstvo, upisuje i zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti gdje 2007. diplomira u kiparskoj klasi profesora S. Gračana. Osim samostalnih predstavljala se i na većem broju skupnih izložbi. Povremeno radi kao profesor likovne kulture te vodi likovne radionice za djecu. Sudjelovala je na brojnim likovnim radionicama i kolonijama. Članica je HDLU-a, LIKUM-a i ULSZ-a. Živi i radi u Zagrebu. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter