Likovima kosaca, težaka i pralja pridodala tartufara

Zlata Šokec i Saša Nikolić
Zlata Šokec i Saša Nikolić

U Zavičajnom muzeju u Buzetu otvorena je izložba skulptura u glini pod nazivom "Sjećanja" autorice Zlate Šokec. Samouka kiparica porijeklom iz Pitomače premijerno se u Istri predstavila skulpturama izrađenim u tehnici patinirane terakote kod kojih dominiraju motivi ljudi, likovi iz kulture hrvatskoga sela, živopisne figuracije i kompozicijskih parametara.

Likovi hrvatskoga sela

- Upravo taj svojevrstan teatar sela preuzet iz običaja tradicijske kulture, osobito podravskog podneblja te sam odabir izvornog i prirodnog materijala kojeg marljivo oblikuje, određuje autoričinu prepoznatljivost u krugovima naivne umjetnosti danas. S obzirom joj je ovo prva izložba u Istri, upravo u jedinom hrvatskom gradu tartufa, svojoj galeriji likova iz kulture hrvatskoga sela pridodala je skulpturu tartufara sa psom, također izrađenu u tehnici patinirane terakote, istaknuo je na otvaranju izložbe kustos muzeja Saša Nikolić.

Zlata Šokec bavi se izradom keramike gotovo trideset godina, a umjetničkom keramikom posljednjih petnaest. U početku svoje skulpturalne prakse, posegnula je za onim što joj je emotivno i vizualno najbliže: likovima domaćih ljudi, kosaca, težaka, pralja, staraca koji "študeraju" puckajući mirisnu lulu, ili dobro zapamćenih majkica s obvezatnom krunicom u ruci... U najnovijoj fazi, srećemo još jednu zahtjevnu disciplinu: portret realnih osoba, posebice umjetnika iz Zlatine zavičajne zbirke. Zlata Šokec stvorila je svoju posebnu poziciju među samoukim umjetnicima iz pitomačke likovne udruge "Duga", pokazavši, prije svega, da nikada nije kasno zapaliti svoju luč i krenuti vlastitom stazom, te da je umjetnost beskrajno polje mogućnosti, gdje su ugodna iznenađenja redovita pojava, za razliku od prilično problematične stvarnosti, zapisat će u predgovoru kataloga Božica Jelušić.

Izložbe u zemlji i inozemstvu

Kao članica Hrvatskog društva naivnih umjetnika, likovnoga kluba ''Nikola Trick'', likovnoga kruga ''Pohižek'' Sesvete, likovnoga kluba ''Duga'' Pitomača te Hrvatskog keramičkog udruženja iz Varaždina ''Kerameikon'', Zlata Šokec redovito izlaže u zemlji i inozemstvu. Autorica je poznatog virovitičkog suvenira ''Mikeš'' u suradnji s virovitičkom tvrtkom Mikešland te skulptura odrađenih u suradnji s tvrtkom ''Vidra'' Virovitica. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter