Liker od prepeličjih jaja i meda za prste polizati

Nešto potpuno drugačije
Nešto potpuno drugačije

- Ovo je ganc novo, novo novcato. To još ne postoji u svijetu ni kao prehrambeni proizvod, ni kao liker, ni kao alkohol, a ni kao dodatak jelu, uvjerava nas Ivica Perečinec, vlasnik istoimenog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. On je Puljanima na ovogodišnjoj izložbi hrane i pića Histria predstavio novi proizvod iz vlastite radionice - liker od prepeličjih jaja i meda, proizvod koji je za inovativnost nagrađen sajamskom nagradom.

- Inače se bavimo uzgojem, prodajom i preradom prepeličjih jaja, pa nam je sinula ideja o likeru. Izrađujemo ga na potpuno prirodan način, s domaćim medom i medenicom te svježim jajima, kaže Perečinec. Dodaje da mu je od zamisli do plasmana na tržište trebalo 60-ak dana.

No, osim likera nude i izvrsna prepeličja jaja u mediteranskoj marinadi od maslinovog ulja, balsamica i desetak začina. Riječ je o inovaciji supruge Jelice kojoj je, razmišljajući na koji način riješiti veću količinu svježih jaja, sinula ideja da ih marinira. U ovoj obitelji, naime, uzgajaju oko tisuću prepelica koje dnevno snesu od 800 do 1.000 jaja, godišnje između 300 i 330 tisuća.

Perečinec veli da s ovim proizvodima mogu bez poteškoća konkurirati na europskom tržištu, za koje se uvelike pripremaju.  Već ih sada, kaže, zovu potencijalni kupci iz Italije, Austrije i Švicarske. Za sada se njihova jaja (ne i ona marinirana) nude u jednom trgovačkom centru, a od 1. srpnja će i jaja i liker biti u ponudi još nekih centara u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter