Lijepo muziciranje mladih glazbenika

Pobjednici 22. Grand Prix natjecanja glazbene mladeži (M. RIMANIĆ)
Pobjednici 22. Grand Prix natjecanja glazbene mladeži (M. RIMANIĆ)

Polaznici glazbenih odjela novigradske i umaške osnovne škole, Rivarele i Marije i Line, uspješno su održali 22. Grand Prix natjecanje mladih glazbenika u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Umagu. Natjecanje je provedeno u dvije kategorije, za glasovir i gitaru te glasovir i harmoniku, a ocjenjivačkim sudom predsjedao je Vladimir Babin, profesor klavira na riječkom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu.

U prvoj kategoriji pobijedila je Ena Kocijančić, polaznica Glazbenog odjela pri novigradskoj Rivareli. Ona je za glasovirom, pod mentorstvom Andree Milohanić, izvela "Teme s varijacijama" J. Šurovskog i etidu "Oluja" F. Brgmüllera. Drugo je mjesto osvojio gitarist Matija Klaj iz Umaga s izvedbama "Garden steeps" A. Yorka i "Valcer" G. Velascoa, pod mentorstvom Vjekoslava Crnoborija. Treće mjesto u prvoj kategoriji osvojila je Nika Fabris iz Novigrada izvedbama Valcera u F-duru P. Petita i Etide "L' Adieu" F. Brgmüllera na glasoviru, pod mentorstvom Andree Milohanić.

U drugoj kategoriji pobijedila je Lara Makovac za glasovirom, iz Umaga, i to dvoglasnom invencijom u F-duru J. S. Bacha, Valcerom u h-molu F. Chopina i Etidom "Les Sylphes" F. Brgmüllera, pod mentorstvom Nadie Šporčić. Drugo mjesto osvojio je umaški harmonikaš Eric Valentić, pod mentorskim vodstvom Tatjane Laganis i to Etidom br. 5 J. Matanovića, Menuetom u d-molu J. S. Bacha, Tri komada H. Bolla i The Entertainer S. Joplina. Na treće mjesto plasirala se pijanistica Gaia Fabris izvedbama Malog preludija u D-duru Bacha i varijacijama na Paganinijevu temu I. Berkovicha, pod mentorstvom Andree Milohanić.

Na 22. Grand prix natjecanju mladih glazbenika u Umagu nastupili su u prvoj kategoriji pijanisti Nika Fabris, Chiara Flego, Iva Hrnčić, Ena Kocijančić i Lana Šoštar te gitaristi Saskia Deak, Matija Klaj, Dora Satartlija i Lana Šustereuter. U drugoj kategoriji u disciplini glasovir natjecale su se Gaia Fabris, Aurora Krastić, Verena Krastić, Lara Makovac, Reana Miloš i Nina Posar, a u disciplini harmonika Emanuel Pištan i Eric Valentić.

Pijaniste su ocjenjivali Vladimir Banin, Andrea Milohanić i Dolores Košćak, gitariste Saša Dejanović, Vjekoslav Crnobori i Svetlana Modrušan, a harmonikaše Ivan Šverko, Tatjana Laganis i Branislav Ostojić. Pred njima nije bio lak zadatak, kako je rekao Babin, jer su polaznici novigradske i umaške škole pokazali prilično visoku razinu glazbenog znanja i umijeća. Zato je i publika mogla uživati na natjecanju koje im je podario Lions klub Novigrada. Njihov predsjednik Željko Gucunski rekao je da bi bilo dobro da ovo natjecanje postane dio novigradske i umaške tradicije. Koncert je imao i humanitarni karakter - na ulazu u dvoranu prikupljali su se dobrotvorni prilozi za opremanje Hitne medicinske službe u Umagu. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter