Lijepo je vidjeti intenzivan razvoj Gračišća

Chiara Jurić (Manuel ANGELINI)
Chiara Jurić (Manuel ANGELINI)

Svečanom sjednicom općinskog vijeća i uručenjem općinskih priznanja obilježen je Dan općine Gračišće koji se slavi u povodu blagdana sv. Vida, sveca kojem je posvećena gračaška župna crkva. Na početku svečane sjednice, kojoj su uz vijećnike, predstavnike susjednih i prijateljskih jedinica lokalne samouprave, predstavnike crkve, poduzeća i javnih ustanova prisustvovali zamjenik ministrice kulture Davor Trupković i Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica istarskog župana Valtera Flega, predsjednik vijeća Marijan Brozan, podsjetio je na bogatu povijest Gračišća.

Naglasivši kako je od osnutka općine Gračišće, u protekle 23 godine, samo mjesto, ali i cijelo područje općine doživjelo veliki napredak u svim segmentima. Posebno je istako infrastrukturu jer je u tom razdoblju gotovo svako selo dobilo vodu, asfalt i javnu rasvjetu, kao ključni preduvjet za kvalitetan život i napredak. Danas je Gračišće, ustvrdio je Brozan, poznato po brojnim manifestacijama koje su doprinijele boljoj posjećenosti turista, a to može biti poticaj za razvoj ugostiteljstva i ruralnog turizma. 

U prigodnom obraćanju uzvanicima općinski načelnik Ivan Mijandrušić, najprije se zahvalio biračima koji su mu po peti put za redom dali povjerenje za upravljanje općinom Gračišće, ali i  mogućnost da nastavi razvijati Gračašćinu kao prostor na kojem je lijepo i ugodno živjeti.

-Ovo je prilika i za kratak osvrt na proteklu godinu, ali i na projekte koji nas očekuju u narednom razdoblju, rekao je Mijandrušić. A među značajnijima je izgradnja dječjeg vrtića za koji je dobivena građevinska dozvola, a projekt je kandidiran za bespovratna sredstva iz EU fondova. Završetkom rekonstrukcije stare škole u Milotskom brigu, vrijedne 671 tisuću kuna, zgrada je spašena od urušavanja, a u narednom će razdoblju dobiti novu fasadu. U međuvremenu, od lanjskog dana općine, asfaltirane su dionice nerazvrstanih cesta Balarini-Čuleti i Bazgalji-Luckići, a završena je i restauracija interijera župne crkve sv. Vida, Modesta I Kresencije u Gračišću. U ovu je crkvu tijekom godina uloženo više od milijun kuna, a upravo su završeni i radovi na obnovi njena pročelja, rekao je Mijandrušić. Najavivši kako će ovih dana započeti radovi na uređenju Centra za posjetitelje u Katininoj kući, te kako je u izradi projekt sportske dvorane u Gračišću. Izrađeni su projekti za nekoliko autobusnih čekaonica, a osigurana su i sredstva za nastavak popločenja Gračišća. U tijeku je zamjena javne rasvjete modernijom LED rasvjetom, koja je štedljivija i ekološki prihvatljivija. Uz to za sredstva iz EU fondova kandidiran je projekt rekonstrukcije nerazvrstanih cesta Lovrići-Bažoni-Brežani-Matkovići–Poldrugvci, a u planu je asfaltiranje cesta Lovrinići-Funčići, Milotski brig-Batlug, Sv. Juraj-Vlahovići, te prilazi za Tudore i Forlane. Osigurana su sredstva za početak restauracije Kašće i orgulja u župnoj crkvi u Gračišću. U planu je uređenje šetnica i pješačkih staza kako bi svima koji ovdje žive ili dolaze kao turisti boravak u Gračišću bio ugodniji. Uz sve ovo, nastavio je Mijandrušić, općina Gračišće vodi računa o socijalnim potrebama stanovništva svih uzrasta, a redovito se sufinanciraju djelatnosti ustanova i kubova čije usluge koriste ili su njihovi članovi žitelji Gračašćine. Svake se godine dodjeljuju učeničke stipendije u iznosu od 400 i studentske u iznosu od 600 kuna, a nadarene učenike posebno se nagrađuje. Gračišće je poznato po svojim manifestacijama među kojima su svakako najpoznatije izložba vina, susret svirača na usnim harmonikama, festival istarskih maneštri, ali i Vidova sa svojom poznatom Trkom s tovari.

- Sve je ovo rezultat angažmana djelatnika općinske uprave, mojih zamjenika i suradnika. Stoga im zahvaljujem da istim tempom nastavimo i daje, poručio je Mijandrušić.

Nakon toga je Povelju Općine Gračišće uručio pomoćniku ministrice kulture Davoru Trupkoviću za poseban doprinos u očuvanju i restauraciji kulturnih spomenika na području Općine Gračišće, OPG-u Davor Bažon iz Gračišća za uspješan dugogodišnji rad u području poljoprivredne proizvodnje i doprinosu ruralnom razvoju Gračašćine, te OPG-u Albert Buršić iz Katuna Gračaškog za uspješan dugogodišnji rad u području stočarstva  i doprinos ruralnom razvitku Gračašćine.

U ime laureata zahvalio je Davor Trupković naglasivši kako je svaki od njih učinio da u Gračišću bude bolje. Svi projekti koji se ovdje provode rade se zbog najmlađih, a tak kada se s nacionalne razine sinergijski odradi posao s jedinicom lokalne samouprave može se reći da je napravljen dobar posao, rekao je Trupković dodajući: "Zadali smo si visoke ciljeve, ali nadam se da ćemo u tomu uspjeti". Županova zamjenica Sandra Ćakić Kuhar, uz čestitke u povodu Danu općine, prenijela je županove pozdrave dodajući kako joj je lijepo vidjeti ovaj intenzivan razvoj Gračišća i ovaj lijepi ambijent koji krase mnogi restaurirani povijesni spomenici. No, vesele je planovi i projekti važni za moderan način života. Stoga je zahvalila svima koji tomu doprinose.

Program obilježavanja Dana općine Gračišće pjesmom i plesom uveličali su najmlađi, polaznici gračaškog vrtića i škole, ali i Pazinske mažoretkinje u kojima plešu mnoge djevojke iz Gračišća. Prije početka programa koji je održan na srednjovjekovnom placu, pjevale su Jažulice i Frndalice iz Lanišća, a delegacija Općine Gračišće i Udruge antifašista položila je cvijeće uz spomenik žrtvama antifašističke borbe. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter