Lijepi bijeli labud za 81 milijun kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Odgovorno tvrdim da ovakav projekt nije moguce izgraditi za 20-ak milijuna kuna, a trebate znati da je prilikom izrade projekta u milimetar poštivan Pravilnik o standardima nadležnog Ministarstva.

Ovako složen projekt, zajedno s opremom objekata, na koncu ce koštati tisucu eura po kvadratnom metru, što je vrlo racionalna cijena za 'lijepog bijelog labuda'", rekao je Idis Turato, glavni projektant biroa Randic&Turato d.o.o. prilikom pojašnjenja projekcije novog troškovnika koji je cijenu izgradnje nove škole, vrtica i energetskog bloka s prostorom Mjesnog odbora na Velom Vrhu povisio na 66 milijuna, odnosno 81 milijun kuna (s PDV-om), što je još uvijek, tvrdi, niže od druge ponude koja je pristigla na natjecaju za izvodaca radova.

Turato je pojašnjavao odredene stavke poskupljenja pa tako, kako je rekao, u prvom troškovniku nije bilo stavke uklanjanja zgarišta. U tijeku izgradnje moralo se, dodaje, reagirati brzo, ali uvijek uz dokumentaciju i u dogovoru s gradskim povjerenstvom.

- U toku realizacije došlo je do novih radova, poput primjerice iskopavanje glinene kaverne i punjenje betonom tog prostora na koju se naišlo na najkriticnijem dijelu temelja. Potom poboljšali smo standarde u kuhinjama škole i vrtica, prenamijenili kotlovnicu za prihvat dva energenta, lož ulja i plina...

Zbog glinenog terena objekti su detaljno oprani pa je i cišcenje poskupjelo, a za protupožarni sustav i termicka stakla išlo se svjesno u kvalitetnije proizvode da se ne bi išlo u rizik prilikom tehnickog pregleda i dobivanja uporabne dozvole, odnosno, da škola ne bi startala s problemima i obavezom izvršavanja naknadnih radova.

Nijedan od dodatnih radova nije napravljen iz hira vec iz potrebe, pojasnio je Turato, odgovarajuci na pitanja vijecnika zbog cega se nisu dodatni radovi predvidjeli u prvom troškovniku.

Poskupljenje gradnje Bruno Nefat, predsjednik Kluba vijecnika P. Cuccurina, nazvao je uobicajenim, no, istaknuo da je porast od 17 posto izuzetno velik bez obzira što je sve izgradeno u pohvalno kratkom roku. Naglašavajuci da ne napada vlast niti projekt škole ipak je izrazio uvjerenje da novi troškovnik nije djelo iskljucivo projektanta vec da odredene stavke kriju necije nebuloze.

Odgovorio mu je Valter Boljuncic (Klub vijecnika IDS-SDP), koji je istaknuo da je brzina bila nužna zbog nove školske godine kada bi ucenici trebali krenuti u novu školu. No, kako je istaknula nositeljica Nezavisne liste Loredana Štok, zakinuta su djeca Štinjana, koji ostaju bez škole i postaju putnici.

Raspravu je zakljucio gradonacelnik Boris Miletic, istaknuvši mnogobrojne krajnosti u projektu, od želje za gradnjom bez projekta i dozvola, do prozivanja da se puno ceka, te sadašnjeg prozivanja da je projekt izgraden prebrzo. Naglasio je da još uvijek vjeruje da ce država, s obzirom na obecanja, djelom sufinancirati ovaj projekt i rasteretiti gradski proracun.

Ostatak sjednice Gradskog vijeca protekao je u usvajanju svih izvještaja gradskih poduzeca i njihovih nadzornih odbora, a najdulja se rasprava vodila oko Vodovoda.


Podijeli: Facebook Twiter