Lijepe godine uz flautu, saksofon i prijatelje

Sandra i Marija živjele su u porečkom stanu bivšeg ljubavnika čije su ubojstvo naručile (M. SARDELIN)
Sandra i Marija živjele su u porečkom stanu bivšeg ljubavnika čije su ubojstvo naručile (M. SARDELIN)

U nedjelju se održava 20. izdanje manifestacije Flauta, sax i prijatelji u organizaciji poznate pulske flautistice Nataše Dragun. Koncert je na programu u 20 sati u Domu hrvatskih branitelja.

- Tradicionalna manifestacija Flauta, sax i prijatelji stigla je do svog 20. izdanja. Kako je cijela ta hvalevrijedna glazbena priča počela?

Podrška publike

- Hvala na komplimentu. Hvala i svima koji je čine mogućom: izvođačima, publici, pokroviteljima, medijima. Priča je počela kao mala okrugla deseta obljetnica mojeg bavljenja glazbom, a željela sam je obilježiti koncertom na kojem će se okupiti ansambli u kojima sviram, od komornih do Puhačkog orkestra grada Pule i prijatelji s kojima sviram i surađujem - bez obzira na različitost glazbenih žanrova. Prijatelji su se odazvali, publika nas je podržala, stvorila se posebna atmosfera puna emocija, pa je iduće godine održan još jedan takav koncert, pa sljedeći, i tako dva desetljeća. Lijepe godine uz flautu, saksofon i prijatelje.

- Koliko se koncept manifestacije mijenjao kroz godine?

- Koncept je isti kao na prvom koncertu, nije se mijenjao. Različiti glazbeni žanrovi, brojni izvođači - solisti, komorni sastavi, bendovi, orkestri. Svaki koncert je svojevrsni osvrt što se u glazbenom smislu dešavalo u razdoblju od prethodnog, a uvijek je to kroz zajedničko stvaranje, sviranje i nastupanje s prijateljima, bilo da je riječ o klasičnoj glazbi, pop i rock, narodnoj, filmskoj, evergrinima…

- Predstavite nam ukratko ovogodišnje izvođače.

- Nastupaju: Samanta Stell, flauta, Aleksandra Santin Golojka, klavir, Sandro Peročević, kontrabas, Branko Okmaca, klavir, Vladimir Mlinarić, klavir, Tomislav Božičević, tenor. Tu su i Luka Vrbanec, saksofon, Anica Franjul, klavir i Kvartet flauta Umjetničke škole Poreč: Mia Janko, Anči Mirjanić, Petra Radojčić i Tena Mihoković, u klasi učiteljice savjetnice Samante Stell. Zatim, Duo Loose, koji čine Irena Vladisavljević i Sandro Lučić, uz glumca Franu Novljana. Slijede Evergrin kvartet E4, koji djeluje u sastavu udruge PO grada Pule i ansambl Ad libitum, koji je pokrenuo Rudi Ergotić (za ovu priliku predstavit će se u proširenom sastavu), te Puhački orkestar grada Pule pod ravnanjem Ante Dobronića i Branka Okmace. Kroz program će nas voditi Tijana Vukić.

Vrsne suradnje

- Koje su posebnosti ovogodišnjeg programa?

- S obzirom da je okrugla obljetnica, odabrala sam nekoliko točaka koje su bile izvedene na nekim od prijašnjih koncerata, a koje bih opet željela čuti (izvesti, doživjeti), a to su: "Maya" sa Samantom Stell i Aleksandrom Golojka, Ride s Duom Loose i Franom Novljanom, Batman s Puhačkim orkestrom grada Pule. Na neki način je to i Funny Flutes, koja je niz godina bila zaštitni znak i završna skladba manifestacije, a ove će se godine ponovno čuti u interpretaciji Kvarteta flauta Umjetničke škole Poreč, koje je uvježbala Samanta Stell. Posebnost ove godine je i svjetska praizvedba najnovije skladbe Branka Okmace - Sonate za kontrabas i klavir, odnosno njezinog 2. stavka Adagio - a uz skladatelja za klavirom, izvest će je kontrabasist Sandro Peročević. Spomenimo i činjenicu da Aleksandra Santin Golojka slavi 25. obljetnicu umjetničkog rada.

- Neki izvođači nastupaju redovno svake godine, a svake godine ima i novih izvođača. Kako pronalazite sudionike-izvođače?

- S obzirom na koncept i dugi niz godina postojanja manifestacije, program se sastavlja i pronalazi prirodno, gotovo sam od sebe - ansamble i suradnje koje traju možemo čuti svake godine, a nove suradnje nastale kroz nove susrete i projekte onda kada se dogode. Uvijek mi je čast ugostiti poznatog pijanista Vladimira Mlinarića. A prvi put će ove godine nastupiti Kvartet flauta Umjetničke škole Poreč, zatim izvrsni mladi tenor Tomislav Božičević i izuzetni saksofonist Luka Vrbanec.

- Planovi za budućnost manifestacije?

- Čini se da ni srebrni pir nije više daleko… I dalje "Glazbom protiv nasilja". Voljela bih snimiti skladbe koje su praizvedene upravo na koncertima Flauta, sax & prijatelji, a kao i uvijek kad imam priliku istaknula bih i potrebu brige za kućne ljubimce - udomljavati, sterilizirati, ne napuštati, voljeti. (Razgovarala Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter