Lijep i koristan izlet po Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi Kluba za pomoc osobama s mentalnom retardacijom iz Pazina nedavno su bili na cjelodnevnom izletu tijekom kojeg su posjetili Poklon na Ucki, Dolinu konja izmedu Roca i Huma, Roc, a na povratku su se zadržali u Pazinskim Novakima s prijateljima bocarima i Forumom žena SDP-a Cerovlja. Pridružili su im se i clanovi istoimenog kluba iz Motovuna.

Bilo je to za mnoge izvanredno iskustvo, kaže voditeljica kluba Ana Mališa, socijalna radnica iz pazinskog Centra za socijalnu skrb. Ljudi su bili opušteni, zainteresirani i oduševljeni svim tim sadržajima pa je ples i pjesmu u Novakima bilo teško privesti kraju, kaže Mališa. Napomenula je da se još jednom pokazalo da su potrebe clanova ovog kluba puno vece nego što im sadašnje aktivnosti nude.

Klub, koji okuplja 11 clanova, djeluje od 2003., a svoju djelatnost financira iz gradskog proracuna i od pomoci donatora. Cine ga osobe s intelektualnim teškocama koje nisu ukljucene ni u kakav drugi organizirani oblik skrbi; o njima se skrbe obitelji. U Centru za socijalnu skrb okupljaju se srijedom poslije podne kada se u trosatnim radionicama, pod vodstvom socijalnih radnica Mirne Lukež, Pavite Jelincic i Brune Balde, bave raznim aktivnostima.

Ta su im druženja, iako žive u svojim obiteljima, vrlo važna, istice Mališa. Stoga bi bilo dobro, ali i potrebno da se za takve osobe na razini grada organizira cjelodnevni ili barem poludnevni boravak. Buduci da mnoge od njih na kraju ipak ocekuje boravak u nekoj ustanovi socijalne skrbi, organizirani dnevni ili poludnevni boravak omogucio bi im da što duže ostanu u svojim obiteljima i poznatom im okruženju.


Podijeli: Facebook Twiter