Lijekovi protiv prehlade sve skuplji

Ilustracija (istock)
Ilustracija (istock)

Kašalj, glavobolja i začepljen nos sigurni su znaci prehlade, koja s dolaskom hladnijih dana puni ambulante i produžuje red u ljekarnama. Koliko bila neugodna, toliko predstavlja i sve veći udarac po džepu jer lijekovi protiv prehlade, viroze i gripe ne izdaju se na recept, već ih morate platiti sami. U ljekarnama procjenjuju da su u zadnje tri godine, zajedno sa svim drugim cijenama proizvoda široke potrošnje, cijene bezreceptnih lijekova porasle za otprilike 20 posto. Osnovni »paket« preparata koji će svaki ljekarnik preporučiti u slučaju prehlade ili viroze, tako danas u prosjeku stoji oko 150 kuna, a u slučaju da se razbole djeca, i dvostruko više.

Prije kupnje pastila, sirupa i kapi za nos treba se dobro informirati, jer lijekovi istog sastava, ovisno o proizvođaču, znaju biti i dvostruko skuplji jedni od drugih. Tako se osnovni paket od četiri preparata - kapi za nos, pastila za grlo, paracetamola za snižavanje temperature i sirupa za kašalj – kreće od minimalnih stotinjak kuna za najjeftinije varijante ovih lijekova, do čak 197 kuna. Cijene kapi za nos kreću se u rasponu od 15 do čak 40 kuna, a najprodavanije kapi, Operil, stoje 25 kuna. Pastile za grlo, koje ublažavaju osjećaj boli i pečenja u grlu, stoje od 25 do 45 kuna, no i tu se pacijenti uglavnom odlučuju za preparate srednje cijene.

Kod prehlada i viroza praćenih temperaturom, ljekarnici će u pravilu preporučiti kombinaciju paracetamola i vitamina C, koji uz snižavanje temperature pospješuje imunitet. Ovisno o imenu, ovi se lijekovi mogu kupiti po cijeni od 30 do 45 kuna. Cijene sirupa za kašalj kreću se u širokom rasponu od 30 do 67 kuna, a najprodavaniji je, kažu u ljekarnama, biljni sirup za sve tipove kašlja, koji stoji 46 kuna.

Sve su ovo uglavnom lijekovi namijenjeni odraslima, pa će obitelji u kojima se razbole i djeca, morati kupiti po jedan primjerak iz svake ove skupine lijekova blažeg sastava, prilagođenog dječjem uzrastu. Osim toga, za začepljene dječje nosiće neizostavna je fiziološka otopina, koja – ako se kupuje varijanta s morskom vodom – stoji dodatnih 50-ak kuna. Čajevi, limun i ostalo što se preporučuje svima koje pogodi viroza, dodatno će povećati trošak prehlade, koji kod četveročlane obitelji može doseći i 500 kuna. U sve ovo nismo uvrstili posjet liječniku, koji za odrasle osobe bez dopunskog osiguranja stoji 10 kuna. Još toliko treba platiti i participaciju u ljekarni, ako liječnik ocijeni da je riječ o bakterijskoj upali, pa propiše antibiotik. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter