Lijekovi krivi za smrt 17 bolesnika u 2010.?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski su lijecnici, ljekarnici i pacijenti prošle godine Agenciji za lijekove i medicinske proizvode prijavili 1.338 nuspojava lijekova, gotovo trostruko više nego 2005. godine kada je u Hrvatskoj prijavljeno "samo" 498 nuspojava. Zabilježena su 23 smrtna slucaja kod kojih se posumnjalo da ih je izazvala nuspojava lijeka, ali sigurna veza nije utvrdena ni u jednom slucaju jer je mahom rijec o pacijentima s teškom osnovnom bolešcu.

U tri slucaja je ocijenjeno da povezanost s lijekom nije vjerojatna, a u 17 slucajeva da je nuspojava mogla pridonijeti smrtnom ishodu. Medu lijekovima koje se povezuje sa smrcu pacijenata na prvom su mjestu citostatici, antipsihotici, a zatim lijekovi za kardiovaskularni sustav. Kao i prijašnjih godina, antibiotici su na prvom mjestu po broju prijavljenih nuspojava, a u stopu ih slijede lijekovi za srce i krvne žile.

'Bezbrižna' Agencija

Rast broja nuspojava nije razlog za brigu, porucuju iz Agencije, gdje Hrvatsku hvale kao 18. državu na listi od 106 zemalja clanica programa pracenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije. Po kvaliteti i broju prijavljenih nuspojava na milijun stanovnika Hrvatska se svrstala ispred Austrije i Finske, a veca je stopa nuspojava prijavljena u SAD-u i vecini europskih zemalja. U Agenciji najavljuju da ce 2011. godina oboriti rekord jer je u prvih šest mjeseci vec prijavljeno 1.030 nuspojava, što je 78 posto više u odnosu na 579 prijava u istom razdoblju prošle godine.

- Porast broja prijava nema veze s kakvocom ili sigurnošcu primjene lijekova. Dapace, svaka nova prijava znaci dodatnu informaciju o lijeku, a problem nastaje tek kad stopa nuspojava za odredeni lijek znacajno poraste, porucuju iz Agencije. U 2010. godini u porastu je bio i broj ozbiljnih nuspojava, što u Agenciji tumace brojem prijava iz bolnickih ustanova. Medutim, razlog bi, kažu, mogao biti i povecanje broja lijekova po pacijentu, što pridonosi vecem broju ozbiljnih nuspojava.

Istrani pri vrhu

Uzimanje više lijekova istovremeno eksponencijalno povecava mogucnost interakcije izmedu brojnih lijekova, a time i nuspojava, objašnjavaju u Agenciji, gdje su uocili rast broja nuspojava kod pacijenata koji piju po cetiri i više vrsta lijekova.

Uvjerljivo najviše nuspojava na deset tisuca stanovnika prijavljeno je u Gradu Zagrebu - 7,6 nuspojava, zatim u Istarskoj županiji - 4,5 dok su na trecem su mjestu Primorsko-goranska i Brodsko-posavska županija s tri prijave na deset tisuca stanovnika. (Lj. BRATONJA. MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter