Lijeka od kanabisa nema u ljekarnama

U Istarske ljekarne nitko još nije došao s receptom za medicinski kanabis (Dejan ŠTIFANIĆ)
U Istarske ljekarne nitko još nije došao s receptom za medicinski kanabis (Dejan ŠTIFANIĆ)

Godinu dana je prošlo otkad su postavljene zakonske osnove da se u Hrvatsku uvoze medicinski preparati bazirani na kanabisu, da ih liječnici propisuju isključivo oboljelima od multiple skleroze, karcinoma i AIDS-a te djeci s rijetkim epileptičnim sindromom (neko se vrijeme spominjao i PTSP). Takvih lijekova, međutim, u Istarskim ljekarnama, još nisu imali. Nije bilo takvih recepata, kažu, pa ni potrebe za narudžbama kod veledrogerija.

Nisu imali ni kapsule s ekstraktom ulja kanabisa - Tilray Cannabis Sative, prvog takvog preparata u Hrvatskoj koji je sredinom lipnja uvezen iz Kanade, od renomirane farmaceutske tvrtke, a već početkom kolovoza povučen iz ljekarni, zbog, kako navodi Imunološki zavod, "neispravnosti u kakvoći lijeka klase III. (variranje mase proizvoda uzrokovano oštećenjem kapsula tijekom transporta)".

Nema recepata - nema lijeka

- Ljudi se raspituju, vođeni medijskim napisima, ali recepata nema. Medicinskog kanabisa sada nema ni kod dobavljača. U kratkom roku povučena je prva pošiljka kanadskog proizvođača. Bio je to biljni pripravak, meke kapsule s ekstraktom kanabisa u dvije jačine, s pet i 2,5 miligrama THC-a, a ljekarne su trebale razbrojavati kapsule na osnovu recepta. Kura traje mjesec dana, prema dozi koju prepiše liječnik. Isključivo se mogu kupiti uz jednokratni recept koji obiteljski liječnik izdaje na preporuku specijalista neurologa, internista onkologa, infektologa ili neuropedijatra, kaže Ivanka Živković, ravnateljica Istarskih ljekarni.

Liječnici se, dakle, još uvijek drže podalje od takvih recepata. Šef interne u pulskoj Općoj bolnici, onkolog Dragan Trivanović, kaže da je previše buke oko liječenja kanabisom i da je tema očito zanimljiva samo medijima, jer kanabis nije spominjan niti na kongresu europskog onkološkog društva, s kojeg se upravo vratio, a niti ga ima u smjernicama onkoloških udruga.

- Možda mu je mjesto u budućnosti da bude dodatak u liječenju boli ili kemoterapijom izazvane mučnine i povraćanja, ali i za to samo kao još jedna tvar u mnoštvu sličnih na tržištu, kaže dr. Trivanović.

"Iskreno se nadam da je to što liječnici ne propisuju lijekove na bazi kanabisa više posljedica toga što nisu dostupni u apotekama, smatra dr. Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva kojem je Ministarstvo zdravlja povjerilo analizu i davanje preporuka za primjenu indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe.

- Kliničke smjernice za doziranje i primjenu kapsuliranog ekstrakta kanabisa dostupne su na web stranicama Ministarstva zdravlja još od prosinca lani. Kanabis ne ide na trošak HZZO-a, nego se propisuje na trošak bolesnika i to je možda velik razlog zašto pacijenti nisu zainteresirani, kaže dr. Brborović. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter