Lijek protiv moždanog udara mora sama kupiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je dvije godine propisani joj lijek Zyllt doplacivala 24 kune Zagrepcanka Majda Gajski posljednjih nekoliko mjeseci taj isti lijek, koji joj je nakon moždanog udara propisao neurolog, mora kupovati sama. Za jedno pakiranje, koje joj pokriva jednomjesecne potrebe, mora izdvojiti 324,34 kune. Taj je lijek, koji pripada skupini antitrombotika i sprjecava novi moždani udar, s dopunske liste HZZO-a, zapravo primala - administrativnom pogreškom.

Lijek Zyllt proizvodaca Krka iz Novog Mesta, prema smjernicama HZZO-a, na dopunskoj se listi lijekova, uz doplatu, izdaje samo za bolesnike poslije ugradnje koronarne premosnice ili stenta, i to po preporuci internista kardiologa. Obiteljski lijecnik recept im je izdavao pogreškom!

U preporuci specijalista neurologa koji je pacijentici propisao taj lijek, nikakve pogreške nema. Stav je strucnjaka u KBC-u Zagreb da pacijentima s takvom dijagnozom ovaj lijek treba, a kako ga HZZO ne pokriva, pacijenti su prisiljeni kupovati ga o vlastitom trošku.

- Moja supruga Majda je nakon cerebrovaskularnog inzulta otpuštena s Rebra uz preporuku konzumiranja lijeka Zyllt 75 mg, kojim se nastoji smanjiti opasnost od ponovnog inzulta. Lijek smo podizali do kolovoza prošle godine, mjesecno po jednu kutiju u ljekarni uz doplatu 24 kune po kutiji. Tada nam je priopceno da ovaj lijek mogu primati samo kardiovaskularni bolesnici, cudi se njezin suprug Ilija Gajski.

Gajski danas lijek kupuju u inozemstvu, gdje mu je cijena bitno manja nego u Hrvatskoj. - Kupovali smo ga u Sloveniji, gdje mu je cijena barem dvostruko manja od one u hrvatskim ljekarnama. Dok pakiranje od 28 tableta Zyllta kod nas stoji oko 43 eura, u Brežicama ga možete kupiti za 18,11 eura, a nedavno mi ga je kolega donio iz Panceva, gdje ga je platio 12,25 eura, kaže Gajski, što znaci da razlika u cijeni može biti i do 400 posto. No, u ovom slucaju i nije kljucno gdje ce pacijenti s moždanim udarom kupovati ovaj lijek, nego zašto ga uopce moraju kupovati. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter