Lijecnik proglašen krivim za smrt Jacksona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dr. Conrad Murray proglašen je krivim za ubojstvo iz nehaja pop-zvijezde Michaela Jacksona, izvijestili su americki mediji sa sudenja u Los Angelesu.

Murray (58) je bio Jacksonov osobni lijecnik dok ga je pripremao za seriju od 50 povratnickih koncerata 2009., dajuci mu kirurški anestetik propofol da mu pomogne spavati gotovo svake noci u zadnja dva mjeseca njegova života, prema svjedocenju u procesu.

Jacksonova smrt 25. lipnja 2009. u dobi od 50 godina, uzrokovana je "akutnim trovanjem propofolom" u kombinaciji s dva sedativa, utvrdio je mrtvozornik Los Angelesa.



Porota je presudu jednoglasno donijela nakon devet sati vijecanja, koje je zapocelo u petak ujutro u sudnici u Los Angelesu. Utvrdujuci da je Murray kriv, porota je prihvatila argument da je najmanje jedan akt teškog nehaja, ili optuženikova propusta da djeluje, bio bitan faktor kod izazivanja Jacksonove smrti.

Izricanje kazne zakazano je za 29. studenoga, a Murray može biti kažnjen uvjetno ili do najviše cetiri godine zatvora, a prijeti mu i moguci gubitak lijecnicke licence u Kaliforniji, Nevadi, Teksasu i Havajima.

Obožavatelji su se okupili ispred zgrade suda uoci objave presude s porukama potpore Jacksonu, ukljucujuci transparent s natpisom: "Nedostaje nam Michael".

Porota sastavljena od sedam muškaraca i pet žena saslušala je 49 svjedoka tijekom 23 dana sudenja, ukljucujuci i Murrayjeve djevojke i bolesnike, Jacksonove bivše zaposlenike, istražitelje i medicinske vještake obiju strana.

Tužitelji su u završnoj rijeci u cetvrtak tvrdili da je Murray odgovoran za Jacksonovu smrt zbog bezobzirne uporabe propofola u lijecenju nesanice pop ikone, što su nazvali kriminalnim nehajem.

Branitelji su tvrdili da je rijec o slucaju lijecnicke nepažnje, koju umjesto suda treba rješavati nadležni državni odbor za zdravstvo. "Da je rijec o bilo kome drugome a ne o Michaelu Jacksonu, bi li ovaj lijecnik bio ovdje danas?", pitao je branitelj Ed Chernoff u završnoj rijeci.

Tužitelj su opisali Murrayja kao sebicnog lijecnika koji je pristao da za 150.000 dolara mjesecno svake noci daje Jacksonu propofol intravenozno u njegovom domu, što etican lijecnik ne bi nikada ucinio zbog opasnosti od davanja tog lijeka izvan bolnice. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter