Liječnički sindikat podržava kolektivni ugovor za liječnike

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Najavu ministra zdravlja da je spreman s Hrvatskim liječničkim sindikatom sklopiti strukovni kolektivni ugovor (SKU) za liječnike pozdravio je u ponedjeljak čelnik tog sindikata Ivica Babić ocijenivši kako važeći Zakon o reprezentativnosti sindikata, koji predviđa samo sklapanje kolektivnih ugovora za djelatnost, treba uskladiti s europskom pravnom stečevinom koja dopušta sklapanje SKU.

"Svakako tražimo i podržavamo inicijativu ministra za sklapanje SKU za liječnike", izjavio je Babić Hini te istaknuo kako je njegov sindikat prije nekoliko mjeseci zbog toga podnio i zahtijev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Zakona o reprezentativnosti.

Babić podsjeća i da je Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS), čiji je HLS član, podnijela 2013. zahtjev za tužbu Ustavnom sudu protiv odredbe Zakona o radu o zabrani štrajka, pa je i štrajk liječnika, koji je u mirovanju od 2013., također tema o kojoj treba razgovarati s ministrom.

Ocjenjuje kako problem zbog kojeg je štrajk liječnika započeo do danas nije riješen, a to je da je KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja sklopljen bez liječničkog sindikata, a uz potpise dvaju ostalih sindikata koji su sudjelovali u pregovorima - Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

Uoči sastanka s ministrom Nakićem, koji je najavio da će se idućih dana sastati sa sindikatima, presjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara Ankica Prašnjak kaže kako valja pričekati što će ministar reći o pitanju SKU, no drži da ukoliko takva mogućnost bude dana liječnicima, da je trebaju dobiti i medicinske sestre i tehničari.

"Kao predstavnica strukovnog sindikata ne mogu reći da sam protiv SKU te očekujem da, ukoliko se on da jednoj struci, da se da i nama medicinskih sestrama", rekla je Pašnjak Hini.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) prošloga tjedna oštro je napao namjeru ministra Nakića da sklopi SKU za liječnike ocijenivši tu najavu diskriminirajućom i omalovažavajućom, dok su je podržali Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Hrvatska liječnička komora (HLK). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter