Liječnicima zvjezdice za dodatne usluge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavljuje da će od 1. travnja liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ponuditi ugovore koji bi uključivali pet dodatnih usluga. Osiguranici će znati koliko toga mogu dobiti kod svojih obiteljskih liječnika, pedijatara, ginekologa i stomatologa po broju zvjezdica na njihovim ambulantama. Većim dijelom su to usluge koje ordinacije već pružaju, ali će sada za to biti i plaćeni, doduše po zvjezdici simboličnih 50 do 70 kuna.

Po zvjezdicu liječnik ili stomatolog dobit će ako organizira najmanje 10 grupnih savjetovanja godišnje, poveže se u sustav e-naručivanja i e-uputnica, naručuje svoje pacijente na preglede u ordinaciji, provodi preventivne preglede, uzima uzorke za primarnu laboratorijsku dijagnostiku u ordinaciji te osigura termin pacijentima za telefonske konzultacije s medicinskom sestrom i liječnikom.

Dodatno, u ginekološkim ordinacijama to podrazumijeva i uzimanje uzoraka za mikrobiološku dijagnostiku, kod pedijatara da budu dostupni roditeljima u slučaju hitnosti i praćenja akutnog bolesnika tijekom radnog vremena, a kod stomatologa i rad s osobama s posebnim potrebama.

Što o novoj kategorizaciji ordinacija misle liječnici?

- Zvjezdice su, ukratko, ono što barem 70 posto obiteljskih liječnika i danas radi, ali je lijepo da su to u HZZO-u prepoznali i da će napokon i novčano vrednovati. Nama novi ugovori, međutim, koji bi pratili te ponude još nisu ponuđeni na analizu, da vidimo hoćemo li ih prihvatiti. Ono što znamo je da smo oprezno zadovoljni što je HZZO prepoznao značaj i potrebu razvoja primarne zdravstvene zaštite, to se već dugo nije događalo, kaže dr. Mario Malnar, član Izvršnog odbora KoHOM-a, nacionalnog udruženja obiteljskih liječnika. (Duška PALIBRK)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.
 


Podijeli: Facebook Twiter