Liječnicima u štrajku plaće manje i do 15 tisuća kuna

Ilustracija (D. LOVROVIĆ/NL)
Ilustracija (D. LOVROVIĆ/NL)

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odbacio je jučer optužbe o nezakonitosti Vladine odluke o uvođenju radne obveze liječnicima i ustvrdio da je ta odluka "apsolutno u skladu sa zakonom". To su mu, osim Ivice Babića, u Saboru osporili zastupnici HDZ-a i HL-a, tvrdeći da nije bilo osnove za uvođenje radne obveze jer u državi nije na snazi izvanredno stanje.

- Odluka je apsolutno u skladu sa zakonom, hrvatski zakoni se moraju poštivati. Ima desetak bolnica koje su bile usko grlo i gdje je bilo ugroženo pružanje zdravstvene zaštite i očekujem da to počne funkcionirati, izjavio je Ostojić prilikom otvaranja Odjela hitne medicine u OB "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu.

Čelnik sindikata Ivica Babić najavljuje da će njegov odvjetnički tim način osporavanja zakonitosti Vladine odluke definirati do idućeg tjedna. "Ovo je ozbiljna situacija; postavlja se pitanje što je s Hrvatskom kao pravnom državom ako svatko može tumačiti zakon kako se sjeti", komentira Babić.

Ostojić je izjavio da je svima koji nisu ispunili svoje obaveze plaća umanjena, a umanjenje se kreće od 500 kuna do čak 14-15 tisuća kuna. Babić najavljuje sudske sporove za svakog zaposlenog kojem se ne plati vrijeme koje je radio.

Pravnim stručnjacima ministar neuvjerljiv

Pravni stručnjaci nisu uvjereni u opravdanost ministrovog uvjerenja. Dok čl. 165 Zakona o zdravstvenoj zaštiti daje takve ovlasti ministru u slučaju izvanrednih okolnosti, pitanje je može li se štrajk, kojim se sindikat koristi kao svojim pravom, tumačiti kao izvanredna okolnost, upozorava Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.

On smatra da je osnovanost odluke Vlade "upitna i u najmanju ruku dvojbena". O karakteru odluke, kaže Gotovac, ovisit će i sudsko osporavanje, a on smatra da je izgledno da ova odluka završi na Ustavnom sudu. (Hina, Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter