Liječnici za drva uče se u Šijanskoj šumi

Edukacija budućih njegovatelja stabala (S. Z. T.)
Edukacija budućih njegovatelja stabala (S. Z. T.)

U sklopu edukacije polaznika takozvanog A tečaja, koji je dio obrazovanja za zvanje njegovatelja stabala, jučer smo u Šijanskoj šumi zatekli desetak penjača. Kako saznajemo od Viktora Locherta, suvlasnika zagrebačke firme "Stablo-san" koja je organizirala tečaj, okupili su desetak alpinista, odnosno penjača koji u ovom periodu u pulskoj park šumi uče o njezi stabala.

- Doveli smo jednog instruktora iz Njemačke koji i inače educira i to instruktore diljem Europe. On zaposlenicima, u ovom slučaju iz Zagreba, Pule i dvojice iz Parka prirode Lokrum, pokazuje tehnike njege stabala. Kako je riječ o ljudima koji se i inače bave alpinizmom, ovo im je dodatna edukacija s tim što sa sobom nose i dodatnu opremu koju trebaju na rad u visokim krošnjama. Od naše ekipe ovdje je s njima Goran Uljanić, inače magistar urbanog šumarstva i zaštite prirode, koji je penjač i koji je i sam prošao ovu edukaciju pa asistira drugima. Riječ je o A tečaju, a potom ćemo, dogodine, organizirati i B tečaj gdje je u pitanju rukovanje motornom pilom na velikim visinama, ispričao nam je Lochert.

Jučer su, konkretno, uvježbavali spašavanje partnera na visinama, jer se, kaže Lochert, uvijek radi u paru, a ako nekome pozli treba znati pružiti prvu pomoć i spustiti partnera prije dolaska GSS-a. Po tečaju bude maksimalno 10 polaznika jer to nalaže europski pravilnik po kojem rade, a kojeg je propisao EAC (European arboricultural council), čiji su i oni članovi putem Hrvatske udruge za arborikulturu. U konačnici se stječe zanimanje ETW, donosno njegovatelj stabala, a tu titulu u Istri imaju svega dvije osobe.

Na upit kako to da su odabrali Šijansku šumu, Lochert kaže da su svojevremeno bili angažirani od JU Natura Histrica na pregledu i utvrđivanju zdravstvenog stanja velikog hrasta kojeg su i analizirali bušenjem, elektro i impulsnom tomografijom, a sada, besplatno u sklopu tečaja, upravo na tom stablu režu suhe grane tamo gdje se ne može taj posao odraditi uz pomoć košare.

- Stablo smo svojevremeno pregledali i nije u lošem stanju, a sada smo se potrudili ukloniti suhe grane tako da sada izgleda sasvim lijepo. U petak na njemu imamo i završni ispit te potom napuštamo Pulu, rekao nam je kratko i Goran Uljanić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter