Lijecnici: Vlada ce kapitulirati pred pušacima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvaranje prostora za pušenje u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima gdje se služi hrana bilo bi prava blagodat za vlasnike restorana koji su potpunom zabranom pušenja u svojim objektima dovedeni u težak položaj, a profitirao bi i državni proracun, prokomentirali su u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) najavu Vlade o mogucoj promjeni Zakona o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda. Zbog pogubnog utjecaja cigareta na zdravlje, lijecnici ovakav potez ne podržavaju.

Iz Vlade je u cetvrtak putem Twittera stiglo pojašnjenje najavljene liberalizacije režima nepušenja u restoranima, u kojem se kaže kako postojeci model zabrana nije polucio rezultate u smislu suzbijanja pušenja i posljedica tog poroka, te da je "model pun rupa" ugostiteljima prouzrocio znacajne štete. Ministar zdravlja Rajko Ostojic porucio je javnosti kako se u njegovom ministarstvu intenzivno radi na doradi postojeceg zakona.

Liberalizacija postojeceg režima nepušenja u ugostiteljskim objektima toj bi gospodarskoj grani, isticu poslodavci, donijela rast prometa.

Zbog cinjenice da pušenje udvostrucuje rizik od smrti zbog bolesti srca i krvnih žila, te da se gotovo svaka druga smrt od koronarne bolesti povezuje s pušenjem, lijecnici su razocarani zbog moguceg povratka cigareta u hrvatske restorane.

Pulmolozi podsjecaju da je pušenje glavni rizicni cimbenik za razvoj raka bronha i pluca, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokracnoga mjehura, gušterace i drugih oblika raka. Ako Vlada to ucini, kapitulirat ce, kažu, pred pušacima i društvu poslati potpuno pogrešnu poruku. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

Austrijski model kompromisno rješenje?

Prije donošenja bilo kakve odluke provest ce se detaljna analiza, te ce se u obzir uzeti primjeri iz prakse ostalih zemalja. Vjerujem, da bi primjer uredenja po uzoru na Austriju, mogao biti kompromisno rješenje koje bi zadovoljio i turisticki sektor i potrebu za zaštitom zdravlja, no o tome ce se voditi razgovori na razni Vlade, koja ce donijeti konacnu odluku, rekao je ministar turizma Veljko Ostojic. (A. J.)


Podijeli: Facebook Twiter