Liječnici više neće raditi prekovremeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako u protekla dva tjedna nisu ostvarili socijalni dijalog s Vladom, liječnici će idući tjedan povući suglasnosti za prekovremeni rad, što znači da će odrađivati samo redovnih 48 sati tjedno, potvrdili su nam jučer u Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS). Nakon toga, kažu, spremni su i na štrajk.

- Ponedjeljak je dan kada podvlačimo crtu. Sa žaljenjem moram konstatirati da su prošla dva tjedna, a nitko ništa ne poduzima. Onaj tko ne preuzima odgovornost, imat će odgovornost prema građanima, poručuje predsjednik HLS-a Ivica Babić.

U Ministarstvu zdravlja tvrde da su "otvoreni za daljnje kolektivno pregovaranje".

- Važeći kolektivni ugovor potpisan je 5. srpnja na tri mjeseca, dakle privremeno, te je time otvoren socijalni dijalog, sukladno pozitivnim propisima RH, odgovor je resornog ministarstva na najave štrajka liječnika i medicinskih sestara zbog nepovoljnog kolektivnog ugovora.

Čelnik liječničkog sindikata međutim tvrdi da socijalnog dijaloga nema, jer od posljednjeg sastanka s ministrom Ostojićem prije dva tjedna nemaju nikakav kontakt s poslodavcem.

- Možda socijalni dijalog postoji u njihovoj virtualnoj opciji, a možda ga vode s nekim drugim. S nama ne, ističe Babić te podsjeća da rok koji je odredila skupština HLS-a istječe za tjedan dana.

- Štrajk je naš tajni alat, i birat ćemo vrijeme u kojem ćemo najviše stisnuti poslodavca. Vrijeme kad su se sindikalne oštrice istupljivale je iza nas. Sad smo dio europske sindikalne unije i tražimo poštivanje pravila, zaključuje Babić.

Plaće pale do 30 posto

O tome kada će zbog istog kolektivnog ugovora štrajkati medicinske sestre na današnjoj će izvanrednoj sjednici odlučivati Skupština Hrvatskog sindikata medicinskih sestara-medicinskih tehničara. U oba sindikata tvrde da su drastično zakinuti novim kolektivnim ugovorom, zbog kojeg su plaće liječnika i medicinskih sestara niže i do 30 posto. (Lj.  BRATONJA MARTINOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter