Liječnici u primarnoj neće u štrajk s bolničkima

Ilustracija (M. A.)
Ilustracija (M. A.)

Iako ih Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, neprestano izvlači kao adut za proširenje i radikalizaciju štrajka, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nemaju namjeru pridružiti se štrajku bolničkih liječnika.

- Neka nas Babić već jednom ostavi na miru. Liječnici primarne zdravstvene zaštite kao koncesionari nisu uopće u prilici štrajkati, a osim toga, nisam vidjela da se Babić igdje zalaže za izjednačavanje prava liječnika u bolnicama s primarcima, komentira Ines Balint, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine (KoHOM), Babićeve najave da su liječnici u primarnoj spremni priključiti se štrajku na njegov mig.

Oko 30 posto liječnika-primaraca radi u domovima zdravlja, odnosno u državnom sektoru, a nezadovoljni su jer su im prava daleko ispod onih koja imaju bolnički kolege.

- Liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima niži koeficijent od ložača u bolnici, a u kolektivnom ugovoru zbog kojeg bi primarci navodno trebali štrajkati izrijekom piše da doktori u primarnoj nemaju pravo na odmor nakon dežurstva, navodi Mario Malnar, dopredsjednik Hrvatske liječničke komore. KoHOM je od Hrvatskog liječničkog sindikata i pismeno tražio da se založi za izjednačavanje prava liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s kolegama u bolnicama, ali odgovor na taj zahtjev, kaže Balint, nikada nisu dobili.

Štrajk liječnika koji traže prava iz kolektivnog ugovora koji je proljetos sud proglasio ništavnim traje već četrnaest dana. Pregovori u kojima sudjeluje i vođa štrajkaša Ivica Babić nastavit će se danas, kad bi ministar Rajko Ostojić trebao objaviti smije li po zakonu Babić biti u štrajku i na pregovorima. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter