Lijecnici su preoptereceni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Radimo u uvjetima kojima nismo u potpunosti zadovoljni. Istodobno zahtjevi i ocekivanja pacijenata sve su veci, pristup dijagnostici i lijecenju složeniji, a u najvecem broju slucajeva ne postoje jasne nacionalne smjernice lijecenja pojedinih bolesti", rekla je dr. Loredana Labinac Peteh, predsjednica istarske podružnice Hrvatskog lijecnickog zbora, na skupštini te udruge.

Labinac Peteh naglašava i kronican nedostatak bolnickih kreveta zbog rastuceg broja starijih i umirucih bolesnika. Zbog porasta gerijatrijske patologije u cijeloj Hrvatskoj postoji potreba za otvaranjem specijaliziranih ustanova za lijecenje takvih bolesnika kao i onih u terminalnoj fazi maligne bolesti.

Zbor lijecnika, koji u Istri okuplja 560 clanova, nije zadovoljan njihovim aktualnim statusom. Posljednjih desetak godina nema dovoljno lijecnika, a mladi ljudi nisu zainteresirani za upis na medicinski fakultet.

I dalje imaju 24-satno dežurstvo koje ne postoji drugdje u Europi. Zbog preopterecenosti poslom i nedostatka vremena ponekad dolazi i do konflikata izmedu pacijenta i lijecnika koji bi se u normalnim okolnostima mogli izbjeci.

Dr. Marino Derossi, predsjednik podružnice Lijecnicke komore, i dr. Edoardo Giudici, predsjednik županijske podružnice lijecnickog sindikata, ukazali su na potrebu vece aktivnosti lijecnika u borbi za vlastita prava i nezadovoljstvo zbog neprepoznavanja lijecnickog zbora u Gradu Puli kao bitnog intelektualnog subjekta.

Ravnatelj pulske bolnice prim. Lems Jerin osvrnuo se na potrebu aktivnog ukljucivanja lijecnika u rad strucnih društava koja djeluju pri zboru jer ce biti glavni nositelji donošenja nacionalnih smjernica za lijecenje pojedinih bolesti.

Skupština je završena zakljuckom da se lijecnici moraju aktivnije ukljuciti u rad Lijecnickog zbora, raditi na boljoj medusobnoj komunikaciji i boljem povezivanju s gradskim i županijskim vlastima.


Podijeli: Facebook Twiter