Lijecnici se rješavaju "prekobrojnih"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pacijent koji ima obiteljskog lijecnika ili stomatologa u drugom kvartu, prijavio se kod njega prije manje od godinu dana, a njegov lijecnik s brojem pacijenata u timu prelazi propisani standard, morat ce potražiti drugog doktora ili stomatologa. HZZO je, naime, utvrdio kriterije po kojima ce timove s nadstandardnim brojem pacijenata riješiti prekobrojnih, no lijecnici upozoravaju da bi njihova primjena bila protuustavna i protuzakonita jer pacijentima zakon jamci pravo na samostalan izbor svog lijecnika, a cl. 58 Ustava zdravstvenu zaštitu u skladu sa zakonom.

Ako neki lijecnik ima previše pacijenata, prvi ce na udaru biti oni koji žive najdalje od ordinacije, oni cija uža obitelj nije prijavljena kod istog lijecnika, te ako su se u toj ordinaciji prijavili nedavno.

U HZZO-u tvrde da je razlog smanjivanja maksimalnog broja pacijenata po lijecniku povecanje kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite. U Hrvatskoj, naime, od ukupno 2.350 obiteljskih lijecnika, njih 46 ima više od 2.380 pacijenata, što je maksimum koji bi jedan tim smio imati. Viška pacijenata moralo bi se riješiti i 11 od 268 timova ginekologije te 36 od 1.936 timova stomatologije, koliko ih ima veci broj osiguranih osoba od utvrdenog maksimalnog broja. Nakon što se preraspodjela provede, timovima s viškom pacijenata HZZO za taj višak više nece placati.

Hrvatska lijecnicka komora, koja vec godinama traži smanjenje broja pacijenata po lijecniku, podržala je odluku HZZO-a, ali je zatražila da umjesto pisanim obavijestima pred lijecnickim ordinacijama HZZO pismima obavijesti pacijente koji bi trebali promijeniti lijecnika.

- Osiguranici imaju ustavno i zakonsko pravo da sami biraju lijecnika po svojim sklonostima. Zato se i zovemo izabrani lijecnici - upozorava Leonardo Bressan iz Udruge KoHOM, pitajuci se kako ce odluciti koji su mu pacijenti prekobrojni, ako kriterije HZZO-a ispuni 500, a višak su mu njih 300. - Ne znam kako ce lijecnici birati, da li ce zadržati mlade žene, a starije "otpisati"?!, pita se Bressan. KoHOM je predložio da se umjesto administrativnog primijeni princip prirodnog odljeva pacijenata, tako da se velikim timovima zabrani upis novih pacijenata.


Podijeli: Facebook Twiter