Liječnici savjetuju: rjeđe na Papa test

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Većina žena može obaviti Papa-test jednom u tri do pet godina radi ranog otkrivanja raka grlića maternice, navodi se u smjernicama koje je objavilo Američko udruženje opstetričara i ginekologa (ACOG).

Po posljednjim preporukama, više nije potrebno svake godine obaviti Papa-test, što je nekoć bio standardni savjet.

Sada ACOG i druge udruge navode da većina žena u dobi od 21 do 29 godina ne bi trebala raditi Papa-test češće od svake tri godine.

Za žene u dobi od 30 do 65 godina najbolja je opcija napraviti Papa-test, zajedno s testom na HPV, svakih pet godina, dok je samo Papa test svake tri godine "prihvatljiv".

Rak maternice uzrokuje dugotrajna infekcija Humanim papiloma virusom. Međutim, HPV ima stotinu sojeva, a samo su neki povezani s pojavom raka. Kod mlađih žena, koje često nose taj virus, Papa-test će detektirati prisutnost kratkotrajne i po pojavu raka bezopasne infekcije HPV-om prije nego što ga imunološki sustav "izbriše".

Nove smjernice, kažu u ACOG-u, namijenjene su davanju jasnijih savjeta liječnicima i ženama o tome kako se često podvrći Papa-testu i izbjeći nepotrebna testiranja. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter