Liječnici prijete štrajkom zbog kolektivnog ugovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski liječnički sindikat zatražio je danas da Vlada u roku tri tjedna riješi problem gubitka njihovih prava iz kolektivnog ugovora koji je sud proglasio ništavnim, inače će pokrenuti proceduru za opći štrajk liječnika.

Predsjednik sindikata Ivica Babić rekao je da je na današnjoj sindikalnoj skupštini odlučeno da se problem s kolektivnim ugovorom pokuša riješiti kroz socijalni dijalog s Ministarstvom zdravlja u iduća tri tjedna. Ako u tome ne uspije, sindikat će započeti pripreme za štrajk o čijem će datumu naknadno odlučiti.

Babić je također najavio da će u znak prosvjeda liječnici povući suglasnosti koje su potpisali s poslodavcima da pristaju raditi dulje od 48 sati tjedno.

Liječnici su ostali bez svojeg kolektivnog, koji su potpisali još s bivšim ministrom Darkom Milinovićem u listopadu 2011. godine, nakon što ga je poništio Županijski sud u Zagrebu. Sad je na snazi stari iz 2004. godine, koji je Ministarstvo nedavno potpisalo s čelnicom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenkom Avberšek, dok ga Babić nije htio potpisati.

Avberšek je potpisivanje starog ugovora pojasnila time što je postojala opasnost da zaposleni u zdravstvu dobiju znatno manje plaće. Budući da je novi ugovor proglašen ništavnim, moglo se dogoditi da 72.000 zaposlenih u zdravstvu dobije plaće bez dodataka za dežurstvo, pripravnost, uvjete rada, noćni rad i sl., koji su regulirani kolektivnim ugovorom, rekla je Avberšek.

Također je optužila Babića da je ugovor s Milinovićem ispregovarao "ispod stola" tako da su njime znatno porasle plaće oko 20.000 zaposlenih, uglavnom liječnika i medicinskih sestara, dok ostali nisu dobili ništa. Ujedno je taj ugovor opteretio proračun s novih 840 milijuna kuna neosiguranih sredstava.

Babić, međutim, tvrdi da je poništenim kolektivnim samo bilo riješeno pitanje plaćanja dežurstava i pripravnosti liječnika, koji su dotad bili zakinuti u odnosu na ostale radnike, i optužuje Avberšek da je u dogovoru s Ministarstvom zdravlja potpisala kolektivni iako za to nema legitimitet.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je da će potpisani kolektivni ugovor biti na snazi samo tri mjeseca i da je zaključen na potpuno zakonit način. Naglasio je da bi bez njega plaće za lipanj bile niže i do 30-40 posto.

- Novi pregovori, što se mene tiče, mogu početi već sutra. Sve ćemo provesti sukladno zakonu, kao što smo i dosad podržavali pravnu državu koja je zbog nezakonitosti bivši kolrktivni proglasila ništetnim. I novi ugovor, koji donesemo, poštivat ćemo sukladno zakonima i svim radnim pravima, rekao je Ostojić.

Što se tiče poziva sindikata liječnicima da povuku suglasnost na rad dulji od 48 sati tjedno Ostojić je kazao da će Ministarstvo pratiti kakve će biti reakcije liječnika i prilagoditi radno vrijeme sukladno broju liječnika, da bi sustav mogao nesmetano funkcionirati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter