Lijecnici porucio da ce je ubiti, uvjetno osuden

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog prijetnji lijecnici koja je nad njime trebala provesti vještacenje da bi odredila vrstu i visine njegove invalidske mirovine, 50-godišnji Ninoslav V. iz Poreca, casnik Hrvatske vojske i dragovoljac Domovinskog rata te nosilac Spomenice Domovinskog rata, na pulskom je Opcinskom sudu nepravomocno osuden na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje.

Krivim je proglašen zato što je 15. svibnja 2008. godine, nezadovoljan vrstom i visinom invalidske mirovine, nazvao nacelnicu pulskog odjela Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koji rješava mirovinska prava u prvom stupnju te, znajuci da ce ona to prenijeti lijecnici nadležnoj za vještacenje i želeci je uplašiti, rekao da ce doktoricu ubiti, a njezinu djecu objesiti za genitalije.

Djelatnica HZMO-a prenijela je to lijecnici, što je nju uplašilo i uznemirilo. Time je, utvrdio je sud, Ninoslav V. pocinio kazneno djelo prijetnje odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom, ali i prijetnje njoj bliskim osobama, za što je predvidena kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Buduci da je optuženi nije došao na glavnu raspravu niti je svoj izostanak opravdao ili pak tražio odgodu, presuda je donesena u njegovoj odusutnosti jer se tijekom postupka vec ocitovao o osnovanosti optužbe i iznio svoju obranu. Sud je Ninoslava V. oslobodio obveze da nadoknadi troškove kaznenog postupka.

Ninoslav V. do sada nije bio ni prekršajno ni kazneno osudivan. Osim uvjetne osude, sud mu je odredio i sigurnosnu mjeru obaveznog psihijatrijskog lijecenja na slobodi pa ce u zatvor ici i u slucaju da se ne podvrgne terapiji.

Zatocio djelatnice HZMO-a zbog invalidske mirovine

Djelatnice pulske ispostave HZMO-a su nerijetko na meti nezadovoljnih klijenata, a posebno je ostao zapamcen slucaj iz svibnja 2009. kada je 50-godišnji Vlatko B. iz Iloka s prebivalištem u Puli na drugom katu zgrade na dvadesetak minuta zatocio tri zaposlenice. Talacku krizu riješili su pripadnici interventne policije.

Muškarac je bio nezadovoljan rješenjem kojim je odbijen njegov zahtjev za invalidsku mirovinu te je u namjeri da uplaši djelatnice iz carape izvadio pištolj i repetirao ga, a onda spremio u džep. Potom je na stol stavio bocu rekavši djelatnicama da ukoliko žele preživjeti nitko ne smije uci u ured jer da je to eksplozivna naprava koje ce eksplodirati za 18 sekundi.

Vlatko B. time je pocinio kazneno djelo protiv slobode i prava covjeka i gradanina protupravnim oduzimanjem slobode na štetu triju zaposlenica te kazneno djelo prijetnje. Za svako od tih nedjela pravomocno je osuden na po cetiri mjeseca zatvora, pa mu je izrecena jedinstvena osuda na godinu i dva mjeseca. Osim toga odredena mu je i sigurnosna mjera lijecenja od ovisnosti o alkoholu. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter