Liječnici osuđeni zbog nestručog vođenja poroda

Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)
Ilustracija (S. DRECHSLER/Novi list)

Liječnici Predrag Đurić i Ivo Balenović nepravomoćno su danas osuđeni na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu na bezuvjetnu, odnosno uvjetnu zatvorsku kaznu zbog nestručnog vođenja poroda Dominica Pitre 2007. godine, zbog čega je taj dječak nepokretan, ne čuje i slabo vidi, te ima čak 57 dijagnoza.

Ginekolog Đurić je nakon trogodišnjeg sudskog postupka zbog nesavjesnog lječenja osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, dok je Balenović kažnjen uvjetno s tri mjeseca zatvora. Đuriću je izrečena i petogodišnja zabrana rada u liječničkoj struci nakon što odsluži zatvorsku kaznu. Postane li presuda pravomoćnom, to će biti prvi put u Hrvatskoj da netko ide u zatvor zbog nesavjesnog liječenja, iako su se i ranije liječnici nalazili pod optužbama zbog svojih propusta.

Đuriću je, prema riječima suca Rafaela Krešića, nepravomoćno dokazano da je nestručno vodio porod, odnosno da nije kontinuirano pratio otkucaj srca niti je uočio da je dijete u majčinoj utrobi ostalo bez kisika. Osim toga, nije obavio ni nužan zahvat fetalne ph-metrije zbog čega nije uočio da je porod trebalo obaviti carskim rezom.

Kada su nastupile komplikacije Đurić nije odmah pozvao dežurnog Balenovića, a kad je to ipak učinio dvojica liječnika krenuli su obaviti takozvani Kristellerov zahvat, upotrijebivši prekomjernu fizičku silu pri čemu su rodilji slomili sedmo lijevo rebro, dok je djete zadobilo hematome i slične ozljede te pretrpjelo teške emocionalne i psihomotorne retardacije.

Đurić je, prema pisanju medija, vodio rodilju kao svoju pacijenticu u privatnoj praksi, a porod je toga dana obavljao u Kliničkoj bolnici Merkur, iako mu je ugovor s tom bolnicom bio istekao. Sudac je obrazloženjem presude poručio odgovornima u zdravstvu kako se više ne smije dogoditi da pacijenta liječi osoba koja nije zaposlenik bolnice i koja nije pod nadzorom.

Vanja Pitra, otac Dominica Pitre, koji je došao na objavu presude, izjavio je da je njegov sin platio najtežu kaznu, ali ako je to cijena koju treba platiti da bi se spasilo makar jedno dijete, onda patnje nisu bile uzaludne. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter