Liječnici ogorčeni zbog objave imena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Do ovog trenutka nitko me nije kontaktirao niti razgovarao sa mnom. Po kojem kriteriju je napravljen popis i čiji je to popis? Ovu istragu vode novinari a ne DORH. Mi, obiteljski liječnici ovo doživljavamo kao lov na vještice, apsolutno to ne zaslužujemo. Ta se šteta više ne može popraviti", rekla nam je dr. Ada Komen Čorić, obiteljska liječnica iz Poreča, čije se ime našlo na popisu osumnjičenih za korupciju u akciji "Hipokrat", što ga je objavio Jutarnji list, a prenio i portal Glasa Istre.

Što se tiče veza s Farmalom, čiji se djelatnici sumnjiče da su podmićivali liječnike radi što bolje prodaje svojih lijekova, dr. Komen Čorić kaže da je preko njih otišla na kongres liječnika interne medicine u Madridu, što je među liječnicima uobičajena praksa.

Prozvano četvoro Istrana

Osim njezinog imena, među prozvanim liječnicima obiteljske medicine iz Istre su još supružnici Miroslav i Vijoleta Šabijan iz Medulina koji imaju ambulantu u pulskom Domu zdravlja te dr. Alemka Sobol-Redić porijeklom iz Labina koja već godinama živi i radi u Rijeci. Prvi se jučer nisu javljali na telefone, a liječnica iz Rijeke nije željela davati izjave. Telefon je isključila i Ines Dušanić iz Umaga, osumnjičena predstavnica tvrtke Farmal u Istri.

- Svaki međunarodni i nacionalni kongres sudionicima donosi bodove, što je liječnicima i uvjet za produženje licence, a kongrese verificira i boduje Hrvatska liječnička komora. Bila sam ove godine na kongresima u organizaciji i drugih farmaceutskih kuća. To je praksa svih liječnika, i dosad to nitko nije smatrao problemom, objašnjava dr. Komen Čorić.

Na pitanje koliko je zdrava ta ovisnost od farmaceutske industrije, pa i kad je u pitanju neophodno stručno usavršavanje liječnika, kaže da sve počinje od neimaštine i loših uvjeta rada.

Ogorčeni liječnici

Da su svi obiteljski liječnici ogorčeni, prvenstveno zbog objave popisa imena osumnjičenih, potvrđuje nam i dr. Morena Butković, predsjednica istarske Podružnice KoHOM-a, udruge obiteljskih liječnika, te članica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu pri HLK-u.

- Ovo nije prvi put da se s imenima liječnika izlazi u javnost bez dokazane krivice, to je za svaku osudu. Što se tiče afere "Hipokrat", treba razgraničiti stručno neopravdano propisivanje lijekova i ostvarivanje financijske koristi temeljem toga, od propisivanja najjeftinijih lijekova koji su na listi lijekova, kaže dr. Butković.

U KoHOM-u, naime, tvrde da obiteljski liječnici recepte mahom pišu temeljem onog što pacijentu preporuči specijalist u bolnici, a to je - kako tvrde - u 90 posto slučajeva tvorničko ime lijeka određenog proizvođača što znači da bi među "nagrađivanima" od strane farmaceutske industrije mogli biti i mnogobrojni bolnički liječnici. (Piše Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter