Liječnici od ponedjeljka zatvaraju vrata ambulanti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štrajk u bolnicama nastavlja se u punom opsegu i intenzitetu, što podrazumijeva rad kao nedjeljom, poručili su iz Glavnog štrajkaškog odbora u kojem su od četvrtka navečer ostali samo predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata, nakon što je od štrajka odustao Strukovni sestrinski sindikat, postigavši u pregovorima s ministrom zdravlja, kako je rekla njegova predsjednica Anica Prašnjak, bolji status za svoje članove, medicinske sestre i tehničare.

- Vikend je pred nama, ionako radimo kao nedjeljom, poliklinike ne rade, a hitni trakt i bolnički odjeli nisu obuhvaćeni štrajkom, pa ne očekujemo nikakve velike promjene u pulskoj bolnici, osim što smo povećali broj pripravnosti i na odjelima i na hitnom traktu s obzirom na velike skupove koji se ovog vikenda održavaju u Istri, u pulskoj Areni i Poreču. U ponedjeljak ćemo vidjeti kakav je stav sindikata, koliko je liječnika u štrajku i organizirati posao tako da pacijenti ne osjete manjak zdravstvenih usluga.

Službeni su podaci za četvrtak - u štrajku je bilo 10 liječnika od onih koji su bili na poslu, a nemamo nijednu dojavu o pritužbama pacijenata, rekao nam je jučer dr. Ivica Fedel, zamjenik sanacijske upraviteljice pulske Opće bolnice.

Što se tiče broja liječnika u štrajku, predsjednica Štrajkaškog odbora u pulskoj bolnici dr. Etica Nožica ima drugačije podatke. Prema anonimnoj anketi koju su proveli sindikalci, od 114 specijalista pulske bolnice koji su im bili dostupni i htjeli se izjasniti, 73 se izjasnilo da štrajka, a svi ostali podržavaju štrajk. Nitko se nije izjasnio protiv, a dvoje je potvrdilo da ne sudjeluje u štrajku.

- Što se tiče nas liječnika, ništa se nije promijenilo, idemo istim tempom dalje, moguće i oštrije u svojim zahtjevima. Radit ćemo ono što po pravilima moramo, hitne preglede i poslove na odjelima, ali hladni pogon i preglede koji nisu hitni, to će se zaustaviti.

Izlazak sestrinskog sindikata iz štrajka komentira: "Svatko se bori za sebe. Ako su sestre dobile nekakva obećanja, i ako su ona vjerodostojna, razumljivo je što su prekinule štrajk. Ali, po mome, ipak se išlo na razbijanje zajedništva, po onoj staroj - podijeli pa vladaj". (D. PALIBRK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter