Lijecnici ne slijede vlastite savjete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnogi lijecnici preporucuju terapije svojim pacijentima koje sami ne bi prihvatili, pokazala je studija iz SAD-a. Strucnjaci su pitali gotovo 1.000 americkih lijecnika da razmotre odredeni medicinski slucaj i izaberu terapiju, ali kada je zatraženo da sebe zamisle kao pacijente njihovi su odgovori bili znatno drugaciji, javlja BBC.

Lijecnici su, primjerice, bili skloniji za sebe izabrati terapiju s vecim izgledima za smrt nego onu koja je davala bolje izglede za preživljavanje, ali uz popratne pojave. Za pacijente su, medutim, više preporucivali terapije s vecim izgledima preživljavanja bez obzira na kvalitetu života, izvijestio je casopis Archives of Internal Medicine.

Primjerice, suoceni s izborom izmedu dviju operacija raka crijeva 40 posto od 242 lijecnika je izabralo kriruški postupak s vecim rizikom od smrtnih slucajeva, ali s manje popratnih pojava. S druge strane, samo je cetvrtina lijecnika tu opciju izabrala za pacijente.

U slicnom izboru kod oboljenja od pticje gripe, 63 posto ispitanih lijecnika je za sebe izabralo riskantniju terapiju, ali s manje nuspojava, a 49 posto ih je isto preporucilo pacijentima.

"Mislim da nijedan pacijent to ne bi ocekivao. Da su to znali, postavljali bi mnoga pitanja", rekao je Peter Ubel sa sveucilišta Duke koji je vodio istraživanje. "Ali to nema veze s moralom. To je stvar ljudske prirode. Lijecnici cak i ne znaju da se tako ponašaju", dodao je.


Podijeli: Facebook Twiter