Liječnici koncesionari protiv dvostrukog nameta

Hoće li dodatno financijsko opterećenje liječnika utjecati na kvalitetu i obujam pružene usluge pacijentima? (Dejan ŠTIFANIĆ)
Hoće li dodatno financijsko opterećenje liječnika utjecati na kvalitetu i obujam pružene usluge pacijentima? (Dejan ŠTIFANIĆ)

U Istarskim domovima zdravlja radi 140 koncesionara - liječnika opće medicine, ginekologije, stomatologije, pedijatrije i medicine rada te služba kućne njege, koji za rad u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite Županiji od 2010. godine plaćaju koncesijsku naknadu, a od rujna prošle godine i zakupninu Domu zdravlja. Zbog ovog dvostrukog nameta, koji ih košta 2.500 kuna mjesečno, pred kraj prošle godine krenuli su u pregovore. Istarski domovi zdravlja, na sjednici Upravnog vijeća u veljači ove godine, prihvatili su njihov prijedlog i od 1. ožujka zakupnina im je smanjena s 1.250 na 1.000 kuna mjesečno. Od Županije, na zahtjev da im smanje koncesijsku naknadu od 1.250 kuna, što je maksimalan iznos predviđen zakonom, do danas nisu dobili odgovor.

Vrući kesten lokalnoj samoupravi

- Već prilikom uvođenja koncesija u primarnu zdravstvenu zaštitu upozoravali smo na apsurdnost nametnute obaveze da liječnik primarne razine mora županiji plaćati "dozvolu" za rad. A riječ je o pružanju primarne razine zdravstvenih usluga stanovništvu, što je zapravo obaveza županija, organizirati upravo tu primarnu skrb za koju mi plaćamo koncesiju da bismo ju provodili. To je kao da vatrogasci moraju plaćati vodu kojom gase požar!?, kaže dr. Morena Butković, predsjednica županijske Podružnice KoHOM-a, udruge liječnika obiteljske medicine.

Problem je nastao nakon što je Ustavni sud 30. siječnja prošle godine ukinuo članak Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je glasio: "Ako prostor za obavljanje djelatnosti koncesionaru daje u zakup Dom zdravlja, zakupninu plaća koncedent", dakle županije. Time su županije prestale biti zakonski obveznici plaćanja zakupnine, koja je potom prenesena direktno na zakupce - koncesionare. Dr. Butković kaže da su im time mjesečni izdaci porasli na godišnjoj razini za 4-5 posto bruto godišnjeg prihoda ordinacije.

- Država je prepustila vrući kesten lokalnoj samoupravi, pozivajući se na važeću zakonsku regulativu. Stoga smo krajem prošle godine zatražili prijem kod župana, ali nas nije primio, već uputio na županijski Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb. Budući da je u Istarskoj županiji određena maksimalna moguća koncesijska naknada, predložili smo im da razmisle o smanjenju tog iznosa, da zbog dodatnog financijskog opterećenja ne postane upitna kvaliteta i obujam pružene usluge pacijentima, kaže dr. Butković.

Zakupninu netko mora platiti

Na pitanje što u Županiji čekaju i što će poduzeti, odgovorio nam je načelnik Županijske uprave Valerio Drandić.

- Čekali smo reakcije drugih županija i Ministarstva zdravlja. U Ministarstvu smo nedavno dobili nove naputke, doduše u vidu sugestija, da ukupni nameti doktorima primarne zdravstvene zaštite ne bi trebali prelaziti 1.250 kuna mjesečno. Taj naputak djeluje dosta nelogično i vraća cijelu priču na početak, pa ćemo se još konzultirati prije nego što donesemo bilo kakvu odluku. U svakom slučaju, to što još nismo primili delegaciju liječnika ne znači da o tome ne razmišljamo, a pogotovo da nismo spremni pomoći. Pomoći ćemo ali ne želimo napraviti novu grešku budući da se, s druge strane, strogo kažnjava iznajmljivanje poslovnog prostora bez naplate zakupnine. Zato smo oprezni i čekamo daljnje upute, kaže Drandić.

Simboličnih 250 kuna, za koliko im je IDZ smanjio zakupninu, dr. Butković uspoređuje s vrijednošću devet kutija ampula Voltarena ili po jedne kutije ampula Dexamethasona ili Apaurina.

- Mi smo, kao zakupodavci, po Zakonu o najmu poslovnih prostora, dužni naplatiti zakupninu, a zakupac ju je dužan platiti. Odluka da će bilo tko drugi u njihovo ime plaćati zakupninu, dakle, bila je protuustavna. IDZ je sada među rijetkim domovima zdravlja u Hrvatskoj koji imaju zakupninu nižu od 1.250 kuna, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja. (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter