Lijecnici isto placeni, obave li 20 ili 100 operacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok oftalmolog u KBC-u Rijeka u cetiri mjeseca u prosjeku napravi 11 operativnih zahvata glaukoma, u Opcoj bolnici Zabok prosjecno se obave cak 53 takve operacije po specijalistu. Zabocka bolnica sa svoja tri oftalmologa operira više glaukoma nego rijecka bolnica s 15 oftalmologa. Rijecki kardiokirurg u istom vremenu, ne racunajuci hitne operacije, pacijentima prosjecno ugradi sedam stentova, dok ih njegov kolega u Vinogradskoj bolnici ugradi dvostruko više, cak 15, a kardiokirurg u KBC-u Split svega tri.

Analiza Ministarstva zdravlja o ucinkovitosti lijecnika koji izvode operativne zahvate za koje su formirane duge liste cekanja pokazala je kolike su razlike u opsegu posla pojedinih lijecnika u hrvatskim bolnicama i koliko su pojedine bolnice ucinkovitije od drugih.

- Lijecnik koji mjesecno napravi 20 operacija i onaj koji ih napravi stotinu imaju istu placu, ali ovaj koji napravi pet puta više operacija ima i toliko puta veci rizik da napravi pogrešku od onog koji ne radi gotovo ništa, upozorio je ministar zdravlja Rajko Ostojic na nepravedan odnos prema "radišnim" lijecnicima.

Nevjerojatno je, kaže ministar, da neke bolnice i neki odjeli uopce nemaju raspored rada lijecnika, pa se prakticki ne zna kad tko što radi. Zato se dogada da se na prvi pregled kardiologa u Opcoj bolnici Nova Gradiška ceka prosjecno 200 dana, a na listi cekanja samo je 58 pacijenata, dok je u KBC-u Rijeka prosjek cekanja 50 dana kraci, ali na isti pregled ceka 4.000 pacijenata.

Za ovakav nesrazmjer u radu lijecnika u pojedinim bolnicama ministar ne krivi lijecnike, nego bolnicke uprave, odnosno šefove odjela koji u nekim bolnicama ocito nisu organizirali posao kako treba. Tako, primjerice, zadarska bolnica, koja na raspolaganju ima specijalista-ortopeda za operacije koljena, u cetiri mjeseca ne napravi niti jednu takvu operaciju, dok ortopedi u Opcoj bolnici Sveti Duh operiraju po jednog pacijenta.

Da može i bolje, pokazuje primjer lovranske Klinike za ortopediju gdje je prosjek operacija po lijecniku osam, ili OB Slavonski Brod s devet operacija koljena po specijalistu. Najucinkovitija u operacijama revizije kuka je zabocka bolnica, u kojoj se obavi 33 operacije po ortopedu, medu KBC-ima najbolje stoji Vinogradska bolnica s 21 operacijom po lijecniku, a KBC Rijeka u sredini je s 12 operacija po lijecniku.

- Podaci Ministarstva nisu tocni. Uopce nemamo ortopeda vec tri godine, a svi se ortopedski zahvati rješavaju u Biogradu, tvrdi Neven Birkic, zamjenik ravnatelja zadarske opce bolnice, koja po broju operacija po lijecniku kotira vrlo nisko. U ugradnji stentova u samom su dnu, uz splitsku bolnicu, s cetiri operacije po lijecniku. "Ne mislim da je to malo, kad i neki KBC-i naprave manje operacija od nas", veli Birkic, ali ipak zakljucuje da bi zadarski kirurzi radili više kad bi imali više novca, jer su limiti za kardiokirurgiju "koji put previše tanki".

Ravnatelj zabocke bolnice Stanko Belina velik broj operacija u toj bolnici tumaci dobrom organizacijom rada i rasporedom poslova, ali i cinjenicom da se u opcim bolnicama radi samo s pacijentima. "Mi nemamo suradnju s Medicinskim fakultetom, pa zato obradimo bitno više pacijenata od KBC-a", veli ravnatelj najuspješnije opce bolnice, koja ce nakon posjeta inspekcije rada i odlaska umirovljenih anesteziologa bitno reducirati opseg operacija.

- Ako se u nekoj bolnici manje radi, za to je kriv menadžment i on treba odgovarati. U slucaju KBC-a Osijek, koji je imao najvece dugove, tako sam postupio, a isto ocekujem i od osnivaca i vlasnika opcih bolnica, porucuje Ostojic. (Ljerka BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter