Lijecnici bez granica otišli iz Libije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog žestokih je sukoba pobunjenika i snaga Moamera Gadafija, humanitarna organizacija Lijecnici bez granica povukla svoje ekipe iz istocne Libije u Egipat, priopceno je u srijedu. U priopcenju se kaže kako ce Lijecnici bez granica (MSF) i dalje pomagati Libijcima, uglavnom slanjem pomoci.

Gadafijeve su snage zauzele vratile nekoliko naselja na obalnome pojasu koji su držali pobunjenici.  "Zbog žestokih sukoba u Libiji Lijecnici bez granica bili su prisiljeni povuci se iz Bengazija", kaže se u priopcenju.

Reuters doznaje da su ekipe humanitaraca stigle na sjevernu egipatsku obalu, u Aleksandriju. "Nastojat ce nastaviti pomagati libijskim zdravstvenim ustanovama, prvenstveno slanjem lijekova i medicinskog materijala", kaže se u priopcenju.

MSF je pripremio 33 tone medicinske pomoci, ali ekipe ne mogu sigurno putovati na podrucja sukoba gdje je potreba za pomoci najveca.

Organizacija je priopcila da je prošli tjedan u dva odvojena slucaja ekipa MSF-a pokušala doci do grada Ras Lanufa, ali se morala povuci zbog sukoba. Jedna je ekipa otišla u Bregu i planirala ondje organizirati malu operacijsku dvoranu, ali i to je odgodeno i sve je preseljeno dalje na istok. Kirurška ekipa sada je u pripravnosti u Aleksandriji.

MSF je priopcio da ekipa iz Tunisa i dalje pokušava prijeci u Libiju sa zapada i dostaviti medicinsku i humanitarnu pomoc, ali libijske vlasti ne dopuštaju ulazak u zemlju.


Podijeli: Facebook Twiter