Liječnica pod istragom zbog 300 sumnjivih smrti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brazilska liječnica, koja je optužena za ubojstvo sedam pacijenata, pod istragom je zbog ukupno gotovo 300 sumnjivih smrti bolničkih pacijenata, prenosi britanski list The Guardian koji ocjenjuje da bi u slučaju da se potvrde sumnje ovo bio najteži slučaj serijskih ubojstava u svijetu.

Liječnica Virginia Soares de Souza optužena je da je u bolnici Evangelica u Curitibi isključivala kisik osobama koje su bile na umjetnim plućima i davala letalne doze lijeka koji paralizira dijafragmu što dovodi do prestanka disanja. Soares, ravnateljica bolnice, uhićena je u veljači zajedno s još troje liječnika i medicinskom sestrom koji su svi osumnjičeni za udruživanje radi počinjenja zločina. U okviru ovog predmeta optuženo je još troje zaposlenika bolnice.

Soares je zanijekala bilo kakvu umiješanost u ubojstva i njezina obrana tvrdi da su svi postupci bili medicinski opravdani. Nakon što je proučilo medicinsku dokumentaciju svih pacijenata u proteklih sedam godina brazilsko ministarstvo zdravlja upozorilo je da bi broj žrtava mogao biti neusporedivo veći od početnih sedam. Voditelj istažiteljskog tima kazao je kako je utvrdio najmanje 20 slučajeva sumnjivih smrti i da proučava još mogućih 300.

Prema optužnici neki od pacijenata su bili pri svijesti prije ubojstva a neki su čak i razgovarali neposredno prije nego su umrli. Motiv ubojstava nije jasan.

Ukoliko se potvrde sve sumnjive smrti taj bi slučaj mogao nadmaštiti dosadašnjeg svjetskog rekordera britanskog liječnika Harolda Shipmana koji je 2004. osuđen zbog ubojstva 15 pacijenata u Manchesteru i odgovoran je za niz drugih smrti - čak do 260. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter