Lijecenje akupunkturom sigurno i za djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijecenje akupunkturom sigurna je metoda lijecenja i kod osoba mladih od 18 godina, pokazalo je kanadsko istraživanje koje je utvrdilo da su rizici vrlo mali kada kvalificirani strucnjaci manipuliraju iglama.

Akupunktura je alternativna terapija za niz bolesti ukljucujuci bol, glavobolje i zatvor no do sada se malo istraživanja bavilo primjenom te metode kod djece i mladih te analizom njezine ucinkovitosti ili sigurnosti kod mlade populacije.

"Akupunktura je, na temelju raspoloživih dokaza, sigurna za djecu ako je u rukama strucnjaka", kaže Sunita Vohra sa sveucilišta Alberta u Edmontonu koja je radila na istraživanju.

Rezultati pokazuju da su ozbiljne nuspojave vrlo rijetke i izazvane su nestandardnim postupcima, navodi se u istraživanju objavljenom u casopisu Pediatrics.

Istraživanjem su prouceni podaci dobiveni ranijim istraživanjima koja su obuhvatila više od 1.400 djece i pokazalo se da su blage nuspojave uocene u 11,8 posto pacijenata. Te nuspojave ukljucile su bolove, modrice, krvarenja ili pogoršavanje osnovnih simptoma bolesti.

Medu težim posljedicama koje su zabilježene slucaj je dijagnoze infekcije HIV-om kod jednog djecaka u jednom od kineskih centara za akupunkturu u 80-im godinama.

Akupunktura se ne preporucuje kod djece mlade od dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter