Lijecenih od droga najviše u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj je broj novih heroinskih ovisnika prvi put u posljednjem desetljecu manji od 700, izvijestila je danas u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo predstavljajuci Epidemiologiju ovisnosti u Hrvatskoj u povodu Medunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga. Kuzman je istaknula da u 2009. niti jedna osoba mlada od 14 godina nije lijecena zbog ovisnosti o heroinu, no u dobnoj skupini od 15 do 19 godina bilo je njih 71.

U 2009. je 90 osoba umrlo zbog uzimanja droga, što je smanjenje u odnosu na 2008. kada ih je umrlo 116 te na 2007. kada ih je umrlo 165. Najcešci uzrok smrti medu ovisnicima je predoziranje heroinom. Kod ovisnika o opijatima prosjecna dob prve uporabe je 16 godina, prvog uzimanja heroina je 20 godina, prvog intravenoznog uzimanja 21 godina, a prosjecna dob prvog dolaska na lijecenje je 26 godina.

- Stopa lijecenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u 2009. najviša je bila u Istarskoj županiji, a to se može tumaciti najboljom pokrivenosti programom tretmana kojim županija posebno financira lijecnike primarne zdravstvene zaštite, ustvrdila je Kuzman.


Podijeli: Facebook Twiter