Lijece jednu od najstarijih maslina u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednu od najstarijih maslina u Istri, onu ponad Ribarske kolibe u Puli, ovih dana grupa entuzijasta pokušava spasiti od višegodišnje nebrige i produžiti joj poprilicno dug i bogat život.

- Najstarija maslina je ona na Brijunima, a ova je druga po starosti u Istri jer ima sigurno 650 godina. S obzirom na to da joj je kora puna raka, a to su oku vidljive kraste na kori masline, mi je pokušavamo srediti, ispricao nam je Bartol Pereša, inace nagradivani istarski inovator za izum beraca maslina, kojeg smo zatekli u radovima oko masline u društvu pulskog maslinara Maurizija Ivinica.



Kako su nam rekli, s drva se najprije skidaju kraste grubim turpijanjem, potom se to mjesto tretira špricanjem mješavinom insekticida i fungicida, modrom galicom i vapnom.

- Pustimo da se sve osuši pa onda sve premažemo vocarskim voskom i dalje pratimo razvoj. Vjerujem da ce ovdje rezultat biti vrlo brzo vidljiv i da ce ovo stablo, koje je i dosad davalo ploda, davati još i više. Vjerujem da ce u punoj rodnosti moci dati oko 150 do 200 kilograma, ispricao nam je Pereša.



Ova ekipa, koja za sebe kaže da to radi iz hobija zato što imaju vremena jer su umirovljenici i nezaposleni, tretira i cadavicu na maslinama, a kažu da je puno ima na podrucju Fažane.

Rijec je o bakteriji koja se pojavljuje zbog neodržavanja, gustoce grana i neobrezivanja. To, kažu, tretiraju ureom i sapunom za posude u otopini ovisno o velicini zaraženog podrucja na maslini.

Uspjeli smo saznati i male tajne velikih majstora: prije svega, da se masline ne sade u zemlju nego u kamen, a zemlja se potom naspe okolo. Takoder, prva kiša koja bi trebala natopiti zemlju trebala bi pasti tek 20. travnja, kazao nam je prorocanski Pereša.


Podijeli: Facebook Twiter