Lihvari prevarili 200 gradana, uhicenja i u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U koordiniranoj operaciji sedam policijskih uprava RH te USKOK-a u suradnji s Interpolom, Sigurnosno-obavještajnom agencijom (SOA) i slovenskim MUP-om uhiceno je 18 osoba diljem Hrvatske osumnjicenih da su opljackali preko 15 milijuna kuna od 160 do 200 gradana nudeci im lihvarske kredite.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio odredivanje istražnog zatvora protiv 12 osumnjicenika. Sumnje govore da su za prljavu rabotu koju su zapoceli 2007. i provodili do kraja 2011. koristili iznimno sofisticiranu informaticku tehnologiju i provaljivali u kompjuterske sustave s osobnim podacima gradana o njihovoj kreditnoj sposobnosti, ne libeci su ni psihološkog uznemiravanja onih koji nisu mogli vracati nerealne kamate. Bilo je zato neophodno da se u akciju ukljuci i SOA.

Na meti umirovljenici i siromašni gradani


Glavna meta prevaranata bili su umirovljenici, osobe slabijeg socijalnog statusa kojima su na racun lihvarskih kamata oduzimali kuce i stanove. Uhicenja su se odigrala na podrucju Karlovca, Osijeka, Pazina, Rijeke, Siska, Varaždina i Zagreba.

Kako se neslužbeno doznaje, jedan od glavnih šefova lihvarske bande bio je 35-godišnji slovenski državljanin, no, kako istice USKOK, prvoosumnjiceni je 31-godišnji hrvatski državljanin kao glavni operativac.

Na teret im se stavlja udruživanje u kriminalnu grupu radi pocinjenja kaznenih djela i sklapanje lihvarskih ugovora s gradanima zbog cega su osnivali tvrtke s "poslovnicama za gradane" kako bi dali privid urednog poslovanja.

U Zagrebu je u petak u ranim poslijepodnevnim satima u USKOK privedeno dvoje osumnjicenika, jedan muškarac i 32- godišnja žena. Jedna osoba iz grupe puštena je ranije.

U Pazinu uhicen Rijecanin Dario Mitrovic


Prvoosumnjiceni je navodno slovenski državljanin Marko Romanic koji vec godinama živi u Los Angelesu. U Rijeci je u tvrtki Stratosfera na rijeckom Korzu poslovao Dario Mitrovic, a sada na istom mjestu radi TD Morski leut. Mitrovica je policija u cetvrtak pronašla u Pazinu gdje je vodio poslovnicu Morskog leuta.

Medu uhicenicima su još dvojica Rijecana od kojih je jedan nakon iskaza pušten na slobodu. U inozemstvu su uspjeli pobjeci Zagrepcani Igor Matušic i Nikola ?ukic, a zanimljivo je da djevojka prvoosumnjicenog Romanica, Andreja Škalic, zadnjih godinu dana izbiva iz Pazina. Vodila je TD Ekonomska analiza koje je poslovalo po istim principima i protiv nje i tvrtke podnijete su kaznene prijave, a imala je poslovnicu u Pazinu.

Medu osumnjicenicima su još D. P. iz Bjelovara, I. K. iz Zadra, osumnjicenice I. C. i I. B. obje iz Zagreba, a u bijegu su Zagrepcani E. I. i A. H. Medu osumnjicenicima je i Nino Bevc o kojem smo zbog lihvarskih kredita u više navrata pisali na stranicama crne kronike. Osumniceni su i M. I. iz Zagreba te još dvoje Varaždinaca i dvoje Osjecana. (V. VESIC i B. ŠKORIC/Novi list)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter