Lignje u kadama na plus 35 stupnjeva Celzija


U ponedjeljak poslijepodne u starogradskoj jezgri, u blizini pulskog Foruma, iza Gradske vijećnice, došlo je do verbalnog sukoba između zakupca poslovnog prostora i vlasnika stanova u zgradi na Kapitolinskom trgu u kojoj se i nalazi taj poslovni prostor. Riječ je o Ivanu Udoviću, vlasniku restorana Forum, ali i ovdje spornog restorana "Municipio", koji je uz sve to i gradski vijećnik IDS-a, a neko vrijeme bio je i predsjednik Mjesnog odbora Stari grad.

Kako smo, dakle, saznali na licu mjesta riječ je o tome da je Udović, kao vlasnik restorana "Municipio", suvlasnicima u zgradi Kapitolinski trg 6 zaključao ulazna vrata, onemogućio ulazak u zajedničko dvorište time zabranivši i pristup bez obzira na to što je riječ o zajedničkom prostoru kojeg mogu zajednički koristiti suvlasnici.

K tome, dio zajedničkog dvorišta Udović je pretvorio u svoje skladište, a zbog hrane i ribe koju ondje ostavlja u raznoraznim kadama s vodom, dvorištem šeću štakori veličine mačaka.

Također, u dvorištu se nalazi i restoranski ventilacijski sustav koji je, prema riječima suvlasnika, nestručno postavljen pa im se masnoća iz cijevi cijedi po krovu, a smrad je nesnosan jer ventilacija ne uspije izvući mirise iz kuhinje.

Potvrdili su nam to jučer sami stanari s Kapitolinskog trga 6, očajni i nemoćni pred samovoljom jednog čovjeka pa su se za pomoć obratili nama. Međutim, tijekom današnjeg dana suvlasnici su nam se javili i obavijestili nas da su se s Udovićem uspjeli dogovoriti te da su zakopali ratnu sjekiru i da ne žele dalje s pričom u medije.

No, ova je priča ipak otvorila neka druga pitanja, poput držanja hrane u nehigijenskim uvjetima u tom restoranu te postavljanja reklama na fasade zgrada koje spadaju u zaštićenu kulturnu baštinu, kao što je to upravo slučaj s Kapitolinskim trgom 6.

Prije no što su odustali od cijele priče, suvlasnici su, naime, pozvali i inspekciju Ministarstva kulture te sanitarnu inspekciju. Predstavnik Ministarstva kulture tada nam je rekao da je utvrdio nekoliko sitnih nepravilnosti te da će izvješće proslijediti nadležnom konzervatorskom odjelu koji će naknadno odlučiti o eventualnim sankcijama.

Što se tiče držanja hrane u nehigijenskim uvjetima, odnosno u kadama s vodom i u dvorištu na 35 stupnjeva Celzija, iz Ministarstva zdravlja nažalost do zaključenja lista odgovor nismo dobili, no i sam Udović priznao nam je da će vjerojatno dobiti prijavu. (Nera SOFTIĆ; Snimio D. MEMEDOVIĆ 


Podijeli: Facebook Twiter