Liga prvaka: Lewandowski ponizio Real

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvoj polufinalnoj utakmici nogometne Lige prvaka Borussia iz Dortmunda svladala je Real iz Madrida sa 4:1 (1:1), te stekla solidnu prednost pred uzvrat koji će se igrati 30. travnja na Santiago Bernabeu. Pred 65.000 gledatelja na Westfalenu sudio je Kuipers iz Nizozemske. Četverostruki strlijelac za Borussiju bio je Robert Lewandowski ('8, '50, '55, '67-11m), dok je pogodak za Real postigao Cristiano Ronaldo ('43). Hrvatski reprezentativac Luka Modrić usprkos ozljedi mišića započeo je utakmicu za Real, te je igrao do 68. minute, ali nije bio zapažen.

BORUSSIA DORTMUND: Weidenfeller - Piszczek (Grosskreutz, '83), Subotić, Hummels, Schmelzer - Guendogan (Schieber, '90+2), S. Bender; Blaszczykowski (Kehl, '83), Goetze, Reus - Lewandowski

REAL MADRID: Diego Lopez - Sergio Ramos, Pepe, Varane, Fabio Coentrao - Khedira, Xabi Alonso (Kaka, '80); Ozil, Modrić (Di Maria, '68), Cristiano Ronaldo - Higuain (Benzema, '68)

Borussia iz Dortmunda po drugi je put ove sezone na svom terenu svladala Real iz Madrida, ali za razliku od prije pola godine kada je u dvoboju u skupini slavila sa 2:1, ovoga puta je bilo uvjerljivih 4:1.

Domaćini su krenuli vrlo agresivno i u prvih 15 minuta su bili apsolutni gospodari terena, a takav je pristup donio i vodstvo već u 8. minuti. Mario Goetze uputio je odličan centaršut s lijevog krila, a u petercu Reala Robert Lewandowski je bio spretniji od Pepea, te skrenuo loptu u mrežu. Poljski se napadač tako iskupio za vrlo lošu reakciju samo minutu ranije kada s pet metara nije uspio pospremiti odbijanac u mrežu. Prethodno je odličan solo-prodor imao Marco Reus, a njegov udarac s vrha kaznenog prostora Diego Lopez je uspio odbiti.

Real se sredinom prvog dijela uspio osloboditi pritiska, te je uspostavio terensku ravnotežu. Prvi udarac prema vratima domaćih uputio je Cristiano Ronaldo u 24. minuti, ali njegov pokušaj sa 30 metara Weidenfeller je uspio obraniti.

U završnici prvog poluvremena Real se nakratko vratio u igru. Nakon što sudac Kuipers u 42. minuti nije 11-ercem kaznio Varaneovo povlačenje za ruku Reusa u kaznenom prostoru, niti minutu potom Real je poravnao. Inače vrlo pouzdani stoper Borussije Mats Hummels grubo je pogriješio na svojoj polovici, loptu mu je oteo Gonzalo Higuain koji se sam sjurio prema domaćem golu. Kada mu je Weidenfeller krenuo u susret, Higuain je gurnuo loptu prema drugoj vratnici, a tamo je stigao Cristiano Ronaldo i neometan pogodio praznu mrežu.

Početkom nastavka sjajni strijelac Lewandowski zasjao je u punom sjaju, te s dva gola u razmaku od samo pet minuta stigao do svog "hat-tricka", a svoju je momčad doveo u vodstvo 3:1. Prvo se u 50. minuti odlično snašao u gužvi pred vratima Reala prihvativši na petercu lucidno dodavanje Reusa i pored zaspalog Pepea gurnuo loptu iza nemoćnog Lopeza. Samo pet minuta potom Poljak je još jednom pokazao sjajan osjećaj za prostor pred suparničkim golom. Schmelzerov neprecizan udarac prema golu završio je u nogama Lewandowskog, koji se odličnom varkom oslobodio očajnog Pepea, a onda razornim šutom "rasparao" mrežu iza Lopeza.

Kuipers je u 42. minuti poštedio Real kaznenog udarca, ali u 66. nije bio milostiv prema "kraljevskom" klubu. Xabi Alonso je u svom kazenom prostoru s leđa gurnuo Reusa, a nizozemski je sudac pokazao na bijelu točku. Sigurni izvođač najstrože kazne bio Lewandowski koji je tako postao tek drugi igrač u povijesti Lige prvaka koji je postigao četiri pogotka u nekoj četvrtfinalnoj utakmici. Prije njega to je uspjelo tek Lionelu Messiju prije tri godine.

Nakon primljenog četvrtog pogotka trener Reala Jose Mourinho ojačao je napad ulaskom Di Marije i Benzeme, a nešto kasnije i Kake kako bi stigao do drugog gola. Usprkos pritisku gostiju, obrana domaćih na čelu s Weidenfellerom je uspjela izdržati sve nalete Madrižana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter