Liga prvaka: Barcelona ili Juventus

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stigli smo do kraja europske klupske nogometne sezone, a ispred nas je još samo jedna utakmica - veliko finale Lige prvaka između Barcelone i Juventusa.

Barcelona lovi peti naslov u svom osmom finalu, a Juventus treći naslov, također u osmom finalu. Hrvatska će četvrtu godinu uzastopce imati predstavnika u finalu, a ove godine to je Barcelonin veznjak Ivan Rakitić. Prošle sezone Luka Modrić je slavio s Real Madridom, a godinu prije toga Mario Mandžukić u dresu Bayerna, dok su 2012. Ivica Olić i Danijel Pranjić izgubili s Bayernom od Chelsea.

Za većinu stručnjaka katalonski sastav je favorit. Dovoljno je pogledati učinak trojice 'nogometnih čarobnjaka' Lionela Messija, Neymara i Luisa Suareza koji su ove sezone zabili ukupno 120 golova. Međutim, nemoguće je otpisati torinsku 'Staru damu'.

Barca je u zadnja tri finala u kojima je nastupila slavila (2011, 2009, 2006), dok je Juve u zadnji tri finala izgubio. Od Milana (2003), Real Madrida (1998) i Borussije Dortmund (1997). Posljednji put Juve je osvojio LP 1996. protiv Ajaxa.

"Posve je jasno da je Barcelona favorit, kao što bi bila i protiv bilo kojeg drugog sastava. Pokušat ćemo parirati i pronaći slabu točku. Mislim da to nije nemoguće," kazao je trener talijanskog prvaka Masimilliano Allegri.

Njegov kolega s druge strane Luis Enrique smatra kako je finale posve otvoreno.

"Finale je uvijek otvoreno, izgledi su 50-50. Juventus je prvak Italije, a kvalitetu je dokazao u polufinalu protiv Real Madrida. Očekujem tešku i neizvjesnu utakmicu, ali vjerujem u svoju ekipu," kazao je Enrique. Zanimljivo, Enrique je u dresu Barcelone igrao osam godina, međutim kao igrač nije osvojio trofej. Sada to želi kao trener.

"Bilo bi lijepo podići taj pokal," dodao je Barcin strateg.

Barcelona je kompletna, manjih problema ima tek Iniesta, no i on će biti spreman. Juventusa je tri dana prije finala ostao bez ključnog igrača obrane. Giorgio Chiellini je ozlijedio list lijeve noge i neće biti spreman. Nema niti odavno ozlijeđenog Martina Cáceresa.

Finale Lige prvaka je u subotu u 20.45 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a sudit će Turčin Cuneyt Cakir.

VJEROJATNI SASTAVI:

JUVENTUS: Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Barzagli, Evra - Pirlo, Pogba, Marchisio, Vidal - Morata, Tevez

BARCELONA: Ter Stegen - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Rakitić, Busquets, Iniesta - Neymar, Suarez, Messi. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter