Liga prvaka: Bayern na krovu Europe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Borussia - Bayern 1:2. Stadion Wembley. Gledatelja: 86.000. Sudac: Nicola Rizzoli. Pomoćnici: Faverani i Stefani (svi Italija). Strijelci: 0:1 Mandžukić (60'), 1:1 Gündogan (67' - 11m), 1:2 Robben (89'). Žuti kartoni: Grosskreutz (Borussia), Dante, Ribery (Bayern).

BORUSSIA: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender (od 90. Sahin), Gündogan, Blasczykowski (od 90. Schieber), Reus, Grosskreutz, Lewandowski.

BAYERN: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery (od 90. Gustavo), Mandžukić (od 90. Gomez).

Velikim doprinosom Marija Mandžukića, prvog Hrvata koji je poentirao u finalu i petog koji je nakon Prosinečkog, Bokšića, Bobana i Šukera osvojio naslov, Bayern je u londonskom finalu Lige prvaka slavio u njemačkom obračunu protiv Borussije iz Dortmunda s 2:1.

Super Mario je uspio u onome što Ivica Olić nije u dva navrata. U trećem finalu u posljednje četiri sezone Bavarci su došli do prvog naslova, ukupno petog u desetom finalu. Minhenski velikan poveo je golom Mandžukića, izjednačio je s bijele točke Gundogan, a naslov je na 150. obljetnicu rođenja "najljepše igre" donio Arjen Robben.

Njemački finalisti ostali su dosljedni igri koja ih je i dovela do ovog sudara, napadačkoj. Oba su trenera odlučila do naslova doći golom više na radost gledatelja na prepunom Wembleyju, ali i svih onih uz TV ekrane širom svijeta. Prvi su napali žuto-crni iz Dortmunda koji su tražili svoj drugi naslov nakon onoga iz 1997. godine.

U prvih su 25 minuta imali više od igre prisilivši Neuera na četiri intervencije. Prvi ga je izvana zagrijao Lewandowski u 14. minuti, a minutu kasnije Blaszcykowski je sa šest metara pucao, nakon prizemnog ubačaja Reusa s desne strane, ali je Neuer obranio nogom. Potom su svoje udarce iskušali Reus kojega niti trojica Bavaraca nisu mogla zadržati, te Bender iz kaznenog prostora, ali je čuvar mreže Bayerna bio siguran.

Nakon te kanonade momčadi Jurgena Kloppa, inicijativu su preuzeli crveni, a prvi je zaprijetio hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić. On je u 26. minuti sjajno nadskočio suparničku obranu i glavom natjerao Weidenfellera na prvu intervenciju kojom je podigao loptu koja se od grede odbila u korner. Iz tog je kornera Martinez glavom pucao preko gola.

Ta dva pokušaja kao da su bila uvertira u one najbolje prilike Bayerna u kojima se našao tragičar prošlog finala, Arjen Robben. Nizozemac se u 30. minuti našao sam pred Weidenfellerom, ali ga je pogodio u tijelo. Novi ogled "oči u oči" isti su akteri imali u posljednjoj minuti prvoga dijela, a ovoga je puta Robben suparnika pogodio točno u glavu. Nokaut, ali ne i gol, pa se na odmor otišlo praznih mreža, iako je između dviju stopostotnih prilika Robbena i na drugoj strani Neuer sjajno obranio udarac Lewandowskog iz blizine, nakon što se ovaj lakoćom otresao Boatenga.

Isti visoki ritam igre zadržan je i u nastavku. Prvu priliku propustio je Super Mario kad je glavom tek dodao Weidenfelleru, a u 60. minuti Mandžukić je postao prvi Hrvat koji je postigao gol u finalu. Ribery je iza suparničke obrane proigrao Robbena koji je izbjegao zaleđe i potom s lijeve strane ubacio loptu u peterac gdje ju je usamljeni Mandžukić ubacio u mrežu.

Sreća Bavaraca trajala je tek sedam minuta kad je Dante neopreznim startom na travnjak u svom kaznenom prostoru posložio Reusa, a Gundogan je matirao Neuera - 1:1. Mat situaciju imao je u 72. minuti Muller, ali nakon što je zaobišao golmana nije bio precizan, a na drugoj je vratnici Subotić bio brži od Robbena. Potom je Weidenfeller obranio sjajan udarac Schweinsteigera, ali je dotadašnji tragičar postao junak. Robben je iskoristio pas Riberyja i u trećem pokušaju konačno matirao golmana za pobjedničkih 2:1 u 88. minuti. (R. CAR; foto Reuters)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter